Η επίδραση της πανδημίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές
Abstract
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, επιχειρείται να μελετηθεί η επίπτωση που είχε η πανδημία Covid-19 σε επιλεγμένες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης, μελετάται η αλληλεπίδραση που είχαν οι χρηματιστηριακές αγορές πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αν η συσχέτιση των αποδόσεων των αγορών αυξήθηκε ή ελαττώθηκε. Τέλος, εξετάζεται σε τι βαθμό αυξήθηκε ο κίνδυνος στα πιο γνωστά διεθνή χρηματιστήρια.
Χρησιμοποιήθηκε περιγραφική ανάλυση και ανάλυση παλινδρόμησης για τη διερεύνηση πιθανών σχέσεων μεταξύ των δεικτών, αλλά και της επίδρασης της πανδημίας. Από την ανάλυση προέκυψε ότι η μέση απόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών μεταβλήθηκε αισθητά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με αποτέλεσμα την αύξηση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τον υπολογισμό των τυπικών αποκλίσεων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου φαίνεται να παρουσιάζουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία. Αύξηση του κινδύνου, αλλά χαμηλότερη, παρουσίασαν η Ελλάδα, η Κίνα και η Ιαπωνία. Επίσης, προέκυψε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δεικτών CAC και DAX τόσο μεταξύ τους όσο και με τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100, καθώς και τον δείκτη S&P 500 των Η.Π.Α. Αντίθετα, η συσχέτιση που παρουσιάζεται μεταξύ των δεικτών της Ιαπωνίας και της Κίνας είναι πολύ χαμηλή, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υπόλοιπες χώρες.
Από την εξέταση της επίδρασης της πανδημίας Covid-19 στη χρηματιστηριακή αγορά των Η.Π.Α με τη χρήση εβδομαδιαίων δεδομένων, επιβεβαιώθηκε η αναμενόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας στις αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Αναφορικά με την επίδραση της πανδημίας στη χρηματιστηριακή πορεία των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και Astra Zeneca (από τις οποίες αναμενόταν να κατασκευαστεί το εμβόλιο αντιμετώπισης της πανδημίας) προέκυψε ότι: H μέση ποσοστιαία μεταβολή της τιμής της μετοχής της Pfizer είναι αρνητική από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, επομένως αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε μείωση της τιμής της μετοχής της κατά μέσο όρο.
Παράλληλα, η Astra Zeneca από την παρουσία της πανδημίας και έπειτα, δεν παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλη μεταβολή στη μέση ποσοστιαία μεταβολή της, η οποία όμως παρέμεινε θετική, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής της συνέχισε να αυξάνεται αλλά με πιο αργό ρυθμό.