Καλλιέργεια οριζόντιων δεξιοτήτων με καινοτόμο διδασκαλία μαθήματος πληροφορικής σε σχολείο
Abstract
Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας οδηγούν στην αναζήτηση μεθόδων ένταξης της αξιοποίησης της στο πλαίσιο τόσο της τυπικής όσο και της άτυπης εκπαίδευσης. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποτελεί μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να διερευνήσει, μέσω έρευνας δράσης, την αποτελεσματικότητα ενός κύκλου μαθημάτων κατά τα οποία οι μαθητές, με τη βοήθεια του Διαδικτύου, θα επιλέξουν μόνοι τους το μαθησιακό τους υλικό. Ένα υλικό που θα είναι ικανό να δημιουργήσει ένα Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα ή μία ιστο-εξερεύνηση για τις ανάγκες ενός Επαγγελματικού Λυκείου στη Β/θμια Εκπαίδευση κι όχι μόνο.
Σχεδιάστηκε μία έρευνα δράσης, η οποία αποτελείται από δέκα διδακτικές ώρες. Στη διάρκεια αυτών των ωρών, οι μαθητές συν-διαμορφώνουν με τον εκπαιδευτικό το μάθημά τους και μέσω της αναζήτησης και της συνεργασίας, συναποφασίζουν κι επιλέγουν μόνοι τους το μαθησιακό τους υλικό για να διδαχθούν μία συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού τους εγχειριδίου. Κατά την αναζήτησή τους προβληματίζονται για το τι θα τους ήταν χρήσιμο και αξίζει να μάθουν, αλλά και τον τρόπο που θα το καταφέρουν αυτό. Ακολουθεί αξιολόγηση, η οποία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, αφορά το βαθμό επίτευξης των μαθησιακών στόχων και πραγματοποιείται μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας αξιολόγησης και με συνέντευξη των μαθητών, οι οποίοι αποτυπώνουν την εμπειρία τους από την όλη διαδικασία. Στη δεύτερη φάση, η οποία υλοποιείται ένα χρόνο μετά από την πρώτη, γίνεται μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα μιας μεσο-μακροπρόθεσμης αξιολόγησης, ώστε να φανεί ο βαθμός αφομοίωσης των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές, αλλά και να γίνει μία σύγκριση ως προς την αποτελεσματικότητα της μαθησιακής μεθόδου που επιλέχθηκε σε σχέση με αυτές που διδάχθηκαν οι υπόλοιποι μαθητές της ίδιας τάξης του σχολείου.
Τα αποτελέσματα της δράσης κρίθηκαν θετικά τόσο ως προς την αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών όσο και της συμμετοχής στους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων ήταν πολύ ενθαρρυντικά και ενδεχομένως η μέθοδος που εφαρμόστηκε να μπορεί, σταδιακά, να συμβάλλει στην αλλαγή των παραδοσιακών πρακτικών μάθησης.