Ωφελήματα, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης τους εφαρμόζοντας το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο
Abstract
Αναμφίβολα ο τομέας της υγείας είναι ζωτικής σημασίας, γεγονός που καθιστά κάθε σύγχρονη κοινωνία υπόχρεη στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας για τους πολίτες της. Όπως συμβαίνει σε κάθε αλλαγή μιας χώρας, έτσι και στην Κύπρο με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δημιουργούνται συνεχώς νέες αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του συστήματος υγείας.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αναλύσει τα ωφελήματα των δικαιούχων στην Κύπρο από τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ και να εντοπίσει τα προβλήματα του συστήματος υγείας έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια ανάπτυξης τρόπων αντιμετώπισης και βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να παρασχεθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους κύπριους πολίτες.
Απάντηση στα ερευνητικά ερωτήματα έδωσε η ανάλυση πρωτογενών δεδομένων, τα οποία εξήχθησαν από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε δείγμα σκοπιμότητας προκειμένου να ερωτηθούν άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και μορφωτικά επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξοικείωσής τους με το νέο Γενικό Σύστημα Υγείας. Τα ερευνητικά αποτελέσματα, μαρτυρούν ότι το ΓεΣΥ έχει πετύχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τους στόχους του, αφού παρέχει ίση και όμοια δυνατότητα πρόσβασης σε ίδιες υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της εισοδηματικής και της κοινωνικής κατάστασης του δικαιούχου. Επιπλέον, προσφέρει ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων στις υπηρεσίες υγείας, ελεύθερη επιλογή παροχέα και κοινωνική αλληλεγγύη. Εντούτοις, τα ερευνητικά αποτελέσματα επιδεικνύουν ότι το ΓεΣΥ έχει προβλήματα που επικεντρώνονται στην έλλειψη εξοικείωσης και κατανόησης του ΓεΣΥ με τους δικαιούχους να μη γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να μην είναι εξοικειωμένοι με το πληροφοριακό σύστημα και να έχουν πλήρη άγνοια για τους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας του συστήματος. Ταυτόχρονα, πρόβλημα αποτελεί η άρνηση ορισμένων παροχέων για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, η διατήρηση λιστών αναμονής και ο τρόπος υπολογισμού της συνεισφοράς των δικαιούχων στο ταμείο ΓεΣΥ. Κλείνοντας, οι δικαιούχοι μέσα από τις εισηγήσεις τους πρότειναν την ένταξη όλων των παροχέων στο ΓεΣΥ, αύξηση του ελέγχου της εκμετάλλευσης που γίνεται από τους δικαιούχους και τους παροχείς, καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος. Πρότειναν επίσης, αύξηση του ανώτατου ορίου κάλυψης ανά άτομο ετησίως και του τρόπου συνεισφοράς τους στο ΓεΣΥ. Εν ολίγοις, από την έρευνα προκύπτει ότι οι κύπριοι πολίτες χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να υποστηρίξουν το νέο σύστημα υγείας που θα προάγει την ποιότητα υγείας του νησιού.