Εργασιακό περιβάλλον και εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως στόχο τη μελέτη των παραγόντων που διαμορφώνουν το εργασιακό περιβάλλον και πως αυτό επηρεάζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Η επίδραση του περιβάλλοντος στους εργαζόμενους και την επιχείρηση επιχειρείται να παρουσιαστεί μέσα από την ανάλυση του συσχετισμού συνθηκών εργασίας και απόδοσης των εργαζομένων και των παραγόντων που επηρεάζουν την εργασιακή ικανοποίηση. Στη βάση της θεωρίας κινήτρων και με τη χρήση σχετικού ερωτηματολογίου εξετάζονται οι τρόποι υποκίνησης και τα κίνητρα που δίδονται στους εργαζόμενους στην εργασία, τα οποία συνδέονται με την αμοιβή, τα ωφελήματα, το ωράριο, την επιβράβευση, την εκπαίδευση και τη συνεχή επιμόρφωση καθώς και τον επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων.
Για τους σκοπούς της παρούσας ετοιμάστηκε δομημένο ερωτηματολόγιο ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στη σχετική βιβλιογραφία. Στην έρευνα συμμετείχαν 167 άτομα τα οποία εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Τα ευρήματα του σχετικού ερωτηματολογίου καταγράφονται στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο της μεταπτυχιακής διατριβής.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι οι παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος που επηρεάζουν την ικανοποίηση και την απόδοση των εργαζομένων ποικίλουν. Στους παράγοντες που συμβάλλουν θετικά συγκαταλέγονται η ύπαρξη φιλικών εργασιακών σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων, ο σεβασμός μεταξύ των συναδέλφων στον εργασιακό χώρο, η ύπαρξη ευέλικτου ωραρίου, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, η δυνατότητα λήψης φιλοδωρήματος ή άλλου πακέτου επιβράβευσης, η δυνατότητα ανέλιξης ή προαγωγής, η ηθική επιβράβευση μέσω επαίνου από προϊστάμενο έστω και αν δε συνοδεύεται από οικονομικό όφελος, το ενδιαφέρον της διοίκησης όταν ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Προκύπτει επίσης ότι παράγοντες που συμβάλουν αρνητικά στην ικανοποίηση και απόδοση των εργαζομένων είναι η επίπληξη από προϊστάμενο, η ανισότητα ως προς τις ευκαιρίες ανέλιξης, η έλλειψη επιμόρφωσης και εκπαίδευσης εργαζομένων το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δε συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν και δε λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις τους καθώς και η αδιαφορία εκ μέρους της διοίκησης προς ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.