Show simple item record

dc.contributor.advisorΔημητρίου, Πέτρος
dc.contributor.authorΜακροπούλου, Σοφία
dc.contributor.otherMakropoulou, Sofia
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2021-03-09T08:18:48Z
dc.date.available2021-03-09T08:18:48Z
dc.date.copyright2021-02-26
dc.date.issued2020-12
dc.identifier.otherΔΤΠ/2020/00199el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/4839
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΥπόβαθρο: Η βελτίωση της επαγγελματικής υγείας είναι αναγκαία για την προστασία του ευ-ζην των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Η επαγγελματική υγεία σχετίζεται όχι μόνο με παραμέτρους της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας. Στόχος: Η παρούσα έρευνα επιχείρησε τη μελέτη των επιδράσεων της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση στους εργαζόμενους στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα ήταν συγχρονική. Το δείγμα της αποτελούταν από 92 εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων. Οι μετρήσεις συμπεριέλαβαν κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, το Job Satisfaction Survey, για τη μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης, και το Connor-Davidson Resilience Scale, για τη μέτρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αποτελέσματα: Με βάση την ανάλυση την ανάλυση των δεδομένων, οι γυναίκες είχαν υψηλότερες τιμές ικανοποίησης από την παραγωγή (p=0.001), ικανοποίησης από την εποπτεία (p=0.0460), ικανοποίησης από ενδεχόμενες παροχές (p=0.018) και συνολική εργασιακή ικανοποίηση (p=0.040). Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας στον κλάδο σχετιζόταν με τη συνολική ικανοποίηση από την παραγωγή (r=0.206, p=0.049). Ο χρόνος προϋπηρεσίας στην επιχείρηση σχετιζόταν αρνητικά με την ικανοποίηση από την προαγωγή (r=-0.220, p=0.035) και με την ικανοποίηση από τις επιπρόσθετες παροχές (r=0.277, p=0.008). Η ψυχική ανθεκτικότητα παρουσίαζε μια θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την ικανοποίηση από την εποπτεία (r=0.348, p=0.001), τις συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας (r=0.205, p=0.049), την ικανοποίηση από τους συναδέλφους (r=0.341, p=0.001), την ικανοποίηση από τη φύση της εργασίας (r=0.364, p=0.000) και τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση (r=0.274, p=0.008). Συμπεράσματα: Η έρευνα αυτή κατέληξε σε σημαντικές διαφυλικές διαφορές στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και σε κάποιες επιβαρυντικές επιδράσεις του μεγάλου χρόνου προϋπηρεσίας στην επαγγελματική ικανοποίηση. Επιπροσθέτως, η ψυχική ανθεκτικότητα είχε μια αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση με διάφορες πτυχές της εργασιακής ικανοποίησης. Η αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας ενδεχομένως να είναι αναγκαία για τη βελτίωση της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων.el_GR
dc.format.extentvi, 67 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΒιομηχανία τροφίμωνel_GR
dc.subjectFood industryel_GR
dc.subjectΙκανοποίηση εργαζομένωνel_GR
dc.subjectJob satisfactionel_GR
dc.subjectΨυχική ανθεκτικότηταel_GR
dc.subjectPsychological resilienceel_GR
dc.titleΗ επίδραση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων σε μονάδες παραγωγής τροφίμωνel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractBackground: Improving occupation health is essential in order to protect workers’ well-being and to increase their productivity. Occupational health is associated not only with physical, but also with mental well-being parameters. Aim: The aim of the present study was to investigate the effect of psychological resilience of job satisfaction of food industry sector workers. Methods: This study was cross-sectional. The sample consisted of 92 food industry workers. The assessments included sociodemographoc data, the Job Satisfaction Survey, to assess job satisfaction, and the Connor-Davidson Scale, to assess psychological resilience. Results: Based on the analysis of the findings, females had higher scores satisfaction from the production (p=0.001), satisfaction from supervision (p=0.018) and total work satisfaction (r=0.206, p=0.049). Total time of experience in the sector was associated with production satisfaction (r=0.206, p=0.049). Total work experience in this company was negatively associated with satisfaction from promotion (r=-0.220, p=0.035) and satisfaction from fringe benefits (r=0.277, p=0.008). Psychological resilience had a positive and statistically significant association with satisfaction from supervision (r=0.348, p=0.001), workplace environment conditions (r=0.205, p=0.049), satisfaction from colleagues (r=0.341, p=0.001) and total work satisfaction (r=0.274, p=0.008). Conclusions: This study found significant gender differences in work satisfaction of food industry employees and some aggravating effects of work experience on parameters of job satisfaction. In addition, psychological resilience had a negative association with several parameters of job satisfaction. Increasing psychological resilience might be essential to improve the levels of job satisfaction.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record