Kypseli Logo
    • Ελληνικά
    • English
  •  Αρχική
  •  Πλοήγηση 
    • Κοινότητες & Συλλογές
    • Ανά ημερομηνία δημοσίευσης
    • Συγγραφείς
    • Τίτλοι
    • Λέξεις κλειδιά
    • Με αριθμό έκδοσης
  • Language elLanguage en
  •  Σύνδεση 
    • Σύνδεση
    Προβολή τεκμηρίου 
    • Αρχική
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)
    • Προβολή τεκμηρίου
    •   Αρχική
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)
    • Προβολή τεκμηρίου
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Η επίδραση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων σε μονάδες παραγωγής τροφίμων

    Thumbnail
    Προβολή/Άνοιγμα
    ΔΤΠ-2020-00199.pdf (835.8Kb)
    Ημερομηνία
    2020-12
    Συγγραφέας
    Μακροπούλου, Σοφία
    Μεταδεδομένα
    Εμφάνιση πλήρους εγγραφής
    Επιτομή
    Υπόβαθρο: Η βελτίωση της επαγγελματικής υγείας είναι αναγκαία για την προστασία του ευ-ζην των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Η επαγγελματική υγεία σχετίζεται όχι μόνο με παραμέτρους της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας. Στόχος: Η παρούσα έρευνα επιχείρησε τη μελέτη των επιδράσεων της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση στους εργαζόμενους στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα ήταν συγχρονική. Το δείγμα της αποτελούταν από 92 εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων. Οι μετρήσεις συμπεριέλαβαν κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, το Job Satisfaction Survey, για τη μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης, και το Connor-Davidson Resilience Scale, για τη μέτρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αποτελέσματα: Με βάση την ανάλυση την ανάλυση των δεδομένων, οι γυναίκες είχαν υψηλότερες τιμές ικανοποίησης από την παραγωγή (p=0.001), ικανοποίησης από την εποπτεία (p=0.0460), ικανοποίησης από ενδεχόμενες παροχές (p=0.018) και συνολική εργασιακή ικανοποίηση (p=0.040). Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας στον κλάδο σχετιζόταν με τη συνολική ικανοποίηση από την παραγωγή (r=0.206, p=0.049). Ο χρόνος προϋπηρεσίας στην επιχείρηση σχετιζόταν αρνητικά με την ικανοποίηση από την προαγωγή (r=-0.220, p=0.035) και με την ικανοποίηση από τις επιπρόσθετες παροχές (r=0.277, p=0.008). Η ψυχική ανθεκτικότητα παρουσίαζε μια θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την ικανοποίηση από την εποπτεία (r=0.348, p=0.001), τις συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας (r=0.205, p=0.049), την ικανοποίηση από τους συναδέλφους (r=0.341, p=0.001), την ικανοποίηση από τη φύση της εργασίας (r=0.364, p=0.000) και τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση (r=0.274, p=0.008). Συμπεράσματα: Η έρευνα αυτή κατέληξε σε σημαντικές διαφυλικές διαφορές στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και σε κάποιες επιβαρυντικές επιδράσεις του μεγάλου χρόνου προϋπηρεσίας στην επαγγελματική ικανοποίηση. Επιπροσθέτως, η ψυχική ανθεκτικότητα είχε μια αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση με διάφορες πτυχές της εργασιακής ικανοποίησης. Η αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας ενδεχομένως να είναι αναγκαία για τη βελτίωση της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων.
    URI
    http://hdl.handle.net/11128/4839
    Συλλογές
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)

    Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Ταχ, Κιβ. 12794,

    2252, Λατσιά

    Κύπρος

    Τηλ.: +357 22 411600

    Φαξ.: +357 22 411601

    • Βοήθεια
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
    • Βιβλιοθήκη ΑΠΚΥ
    • Πολιτικές
    • Προσβασιμότητα και Προστασία Δεδομένων

    Βρείτε μας στο:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    Το έργο eUniversity συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013

     

    Πλοήγηση

    Όλο το ΑποθετήριοΚοινότητες & ΣυλλογέςΑνά ημερομηνία δημοσίευσηςΣυγγραφείςΤίτλοιΛέξεις κλειδιάΜε αριθμό έκδοσηςΑυτή η συλλογήΑνά ημερομηνία δημοσίευσηςΣυγγραφείςΤίτλοιΛέξεις κλειδιάΜε αριθμό έκδοσης

    Ο λογαριασμός μου

    ΣύνδεσηΕγγραφή

    Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Ταχ, Κιβ. 12794,

    2252, Λατσιά

    Κύπρος

    Τηλ.: +357 22 411600

    Φαξ.: +357 22 411601

    • Βοήθεια
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
    • Βιβλιοθήκη ΑΠΚΥ
    • Πολιτικές
    • Προσβασιμότητα και Προστασία Δεδομένων

    Βρείτε μας στο:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    Το έργο eUniversity συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013