Αντιλήψεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για την αναγκαιόπτητα και τα οφέλη εφαρμογής συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης
Abstract
Σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής Διατριβής είναι η διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των Δημοσίων Υπαλλήλων στην Κύπρο ως προς τη χρησιμότητα και τα οφέλη της εφαρμογής της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) και συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΠΔ), καθώς και δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στις υπηρεσίες τους. Καθώς η συμμετοχή και η αλλαγή στάσης και κουλτούρας σχετίζεται ισχυρά με τις ατομικές αντιλήψεις, η καταγραφή τους συμβάλλει στην υιοθέτηση των κατάλληλων συστημάτων και τον εντοπισμό αδυναμιών και δυνατοτήτων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν πρωτογενή δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν μέσω της συμπλήρωσης 135 ερωτηματολογίων από Δημοσίους Υπαλλήλους (ΔΥ) της Κύπρου υπηρετούντες σε 12 κλάδους. Το ερευνητικό μέρος του ερωτηματολογίου είχε 3 διαστάσεις: ΔΟΠ (βαθμός εφαρμογής, οφέλη, εμπόδια), ΠΔ (εφαρμογή συστημάτων και δράσεων και ατομική στάση) και ΕΚΕ (γνώσεις, εφαρμογή και στάση).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι στάσεις και οι αντιλήψεις των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ισχυρά θετικές και για τους τρεις παράγοντες. Καταγράφονται ισχυρές αδυναμίες στην εφαρμογή, λόγω κύρια χαμηλής δέσμευσης της Διοίκησης και μη τήρησης των αρχών της ΔΟΠ. Η συστηματική ΠΔ – παρά την αναγνώριση της αναγκαιότητας της - είναι πολύ χαμηλή (23,53%) και οι αναλαμβανόμενες σχετικές δράσεις αποσπασματικές. Αντίστοιχα, η εφαρμογή προγραμμάτων ΕΚΕ αναγνωρίζεται ως χρήσιμη (74,8%) και ότι συμβάλλει στη βελτίωση των ατόμων και της αφοσίωσης τους στο φορέα τους, όμως αφορά μόνο το 19,2%. Από τα διάφορα είδη στατιστικών ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα είναι κοινά σε όλες τις ομάδες των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από τα δημογραφικά και εργασιακά τους χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναδεικνύουν την ωριμότητα του αιτήματος για την υιοθέτηση της ΔΟΠ στη Δημόσια Διοίκηση και την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε νε επιτευχθεί ή ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή της.