Σύγχρονες πρακτικές παρακίνησης ανθρώπινου δυναμικού σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά την παρακίνηση και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Μέσα από τα συμπεράσματα θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε αν πάντα το οικονομικό κίνητρο είναι αυτό το οποίο μπορεί να παροτρύνει σωστά έναν εργαζόμενο ή αν υπάρχουν και άλλες παράμετροι οι οποίοι μπορούν να ληφθούν υπόψιν. Περιλαμβάνονται οι βασικές θεωρίες παρακίνησης αλλά και ηγεσίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παρακίνηση.
Το ερευνητικό μέρος της εργασίας πραγματοποιήθηκε με ποιοτική αλλά και ποσοτική μέθοδο. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη HR, 4 μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία και παράλληλα μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα εργαζομένων προκειμένου να γίνει κατανόηση της παρακίνησης και τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται τη σύγχρονη εποχή.
Βάση των αποτελεσμάτων που πάρθηκαν το συμπέρασμα είναι, ότι η παρακίνηση δεν είναι μόνο η οικονομική αλλά και η ηθική καθώς όλες οι θεωρίες παρακίνησης εργαζομένων μπορεί να έχουν παραμείνει διαχρονικές αλλά έχουν εκμοντερνιστεί αλλά και τροποποιηθεί, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.