Καταγραφή περιβαλλοντικών κινδύνων στη Δυτική Αττική και αξιολόγηση περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού
Abstract
Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμου περιβάλλοντος αποτελεί πρόκληση σε όλες τις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές ανά το κόσμο.
Οι στόχοι τις έρευνας αυτής ήταν να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας (Μαγούλα και Μάνδρα) και Μεγάρων (Μ. Πεύκο και Κινέτα). Μερικά από τα βασικότερα ερωτήματα που οι συμμετέχοντες κλήθηκαν απαντήσουν μέσω ενός ερωτηματολογίου ήταν, να εκτιμήσουν τις πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης της περιοχής τους, να προτείνουν μέτρα καταστολής υπέρ του περιβάλλοντος, να δηλώσουν τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς τις δημόσιες αρχές καθώς επίσης κατά πόσο εφαρμόζουν αυτοί τις αρχές της αειφορίας σε οποιαδήποτε εκδήλωση των δραστηριοτήτων τους και σε τι βαθμό είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να έχουν ενεργό ρόλο στη περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής τους.
Μέσα από την έρευνα αυτή και τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων, βλέπουμε τη διαφοροποίηση μεταξύ των πληθυσμών των τριών Δήμων της περιοχής μελέτης καθώς και τις κοινές αντιλήψεις και προβληματισμούς και πως παράγοντες όπως η εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων διαμορφώνουν την περιβαλλοντική αντίληψη και ευαισθητοποίηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πολίτες της περιοχής μελέτης, σε ποσοστό 52,6%, εκτιμούν ότι είναι «αρκετά» ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, μέτρια σχετικά κατάταξη της κλίμακας μέτρησης και μόλις το 29,2% είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν με ένα περιβαλλοντικό τέλος για την περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής τους.
Μια ποσοτική αξιολόγηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, πώς βλέπουν την εφαρμογή διαφόρων μέτρων καταπολέμησης της ρύπανσης και κατά πόσο το κοινό εμπιστεύεται τις αρχές, θα μπορούσε να ενημερώσει το κράτος και τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.