Εφαρμογή μεθόδου ανάλυσης κόστους - Οφέλους σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,50MWp με χαμηλή και μέση τάση
Abstract
Τις τελευταίες δεκαετίες, με την παρουσία της ενεργειακής κρίσης, οι επιστήμονες και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν προσπάθειες στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό έγινε έντονο και στην Κύπρο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να στρέφεται προς τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο ανάλυσης κόστους – οφέλους για δύο διαφορετικές περιπτώσεις κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα της πιο επικερδούς περίπτωσης.
Αναλύεται αρχικά ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι εθνικοί στόχοι εφαρμογής τους ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα στον πλανήτη. Γίνεται αναφορά στην ηλιακή ενέργεια καθώς και στο ηλιακό δυναμικό της Κύπρου, όπου και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ηλιοφάνειας στην Ευρώπη. Ακολούθως παρουσιάζεται η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο τρόπος λειτουργίας τους και τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Επίσης το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται στην μέθοδο ανάλυσης κόστους – οφέλους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου καθώς και την εξέλιξη της στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος γίνονται αναφορές στην χρήση της ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο και διεθνώς μέσα από διάφορες οικονομοτεχνικές μελέτες ανάλυσης κόστους – οφέλους.
Έπειτα παρουσιάζεται επιγραμματικά η μεθοδολογία της μεθόδου ανάλυσης κόστους - οφέλους και ο τρόπος εφαρμογής της. Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία κατασκευής, λειτουργίας και ολοκλήρωσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων/πάρκων και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση των παραδοχών κόστους – οφέλους, η εφαρμογή τους στους πίνακες του excel με την μέθοδο ανάλυσης, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο περιπτώσεων, η αξιολόγηση τους βάση των οικονομικών δεικτών αξιολόγησης και η σύγκριση των αποτελεσμάτων τους. Τέλος παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα της εφαρμογής της μεθόδου, τα οφέλη της επένδυσης και οι προοπτικές της εφαρμογής σε μεταγενέστερες εφαρμογές.