Διερεύνηση του ρόλου της οργανωσιακής δέσμευσης και άλλων προσδιοριστικών παραγόντων για την πρόθεση φυγής των νοσηλευτών από το νοσοκομείο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-11Συγγραφέας
Βογδόπουλος, Αθανάσιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η αποχώρηση των νοσηλευτών από την εργασία τους έχει απασχολήσει την ερευνητική κοινότητα, καθώς συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στους οργανισμούς και την ποιότητα της υγείας που παρέχουν. Η παρούσα εργασία είναι μια μελέτη για την πρόθεση των νοσηλευτών να αποχωρήσουν από την εργασία τους και της δέσμευσης που έχουν με τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται.
Σκοπός: Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει το επίπεδο της οργανωσιακής δέσμευσης των νοσηλευτών, την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την εργασία τους και τους προσδιοριστικούς παράγοντες της πρόθεσης αποχώρησης σε σχέση με τα προσωπικά και εργασιακά τους χαρακτηριστικά.
Μεθοδολογία: Στα πλαίσια της εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη συμμετοχή 103 νοσηλευτών και νοσηλευτριών από τα γενικά νοσοκομεία / κέντρα υγείας Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης στην Εύβοια, μέσω δομημένου διαδικτυακού ερωτηματολογίου, για την οργανωσιακή δέσμευση, βασισμένου στην κλίμακα“The Three Component Model of Commitment” (TCM), των (Meyer & Allen, 1991), που έχει αποδοθεί στα ελληνικά, από τις οι Ντατσοπούλου, και Καϊτελίδου, (2019).
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν ένα μέτριο επίπεδο πρόθεσης αποχώρησης από την εργασία τους, καθώς και ένα μέτριο επίπεδο οργανωσιακής δέσμευσης, με υψηλότερες βαθμολογίες να σημειώνονται για την συναισθηματική δέσμευση (Μ=27,13, SD=6,95), μετά για την δέσμευση συνέχειας (Μ=26,41, SD=7,42) και τέλος την κανονιστική δέσμευση (Μ=23,64, SD=7,95). Η πρόθεση αποχώρησης από την εργασία βρέθηκε να έχει σημαντική αρνητική συσχέτιση με τη συναισθηματική δέσμευση, για το σύνολο του δείγματος (rs=- 0,547, p = 0,000), ενώ η ανάλυση ανά νοσοκομείο έδειξε ότι η σχέση αυτή είναι σημαντική για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Χαλκίδας (rs= - 0,551, p = 0,000) και Καρύστου (rs= - 0,605, p = 0,001), αλλά όχι για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Κύμης (rs= - 0,498, p = 0,070). Από τους παράγοντες που εξετάστηκαν ως προσδιοριστικοί της πρόθεσης για αποχώρηση αναδείχτηκαν σε περιορισμένο βαθμό η προϋπηρεσία στο ίδιο νοσοκομείο (rs= -0,222, p = 0,026), οι νυχτερινές βάρδιες (rs= 0,671, p = 0,009 για το νοσοκομείο Κύμης), και η ηλικία (rs= -0,421, p= 0,029 για το νοσοκομείο Καρύστου).
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση της πρόθεσης για αποχώρηση και της συναισθηματικής δέσμευσης, κάτι που είναι σε συμφωνία με προγενέστερες έρευνες. Επίσης, στοιχεία όπως η ηλικία, οι προϋπηρεσία και οι νυχτερινές βάρδιες , παρουσιάζονται εν μέρει συσχετισμένα με την πρόθεση για αποχώρηση.