Η ασφάλεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η αποτελεσματικότητα του ως μέσου διακοπής του καπνίσματος. Μια συστηματική ανασκόπηση.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-05Συγγραφέας
Πολίδου, Δέσποινα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή με θεματικό πεδίο την Πολιτική Υγείας αποτελεί μία ενδελεχή βιβλιογραφική ανασκόπηση που επιχειρεί να συμβάλλει στη διασαφήνιση δύο πτυχών του ηλεκτρονικού τσιγάρου, την ασφάλεια ως προς τη χρήση του και την αποτελεσματικότητά του ως μέσου διακοπής του καπνίσματος.
Μέθοδοι: Η στρατηγική αναζήτησης των μελετών είχε ως στόχο την αναγνώριση όλων των συναφών μελετών βάσει της επιστημονικής υπόθεσης που έχει γίνει και αφορούσε τη χρονική περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2018. Κατά την ηλεκτρονική αναζήτηση χρησιμοποιήθηκαν οι εξής βασικές πηγές για την άντληση των δεδομένων: η EBSCO (Elton B., Stephens Co.), η Science Direct, η PubMed, η Springer Link, η Oxford Academic, η Emerald Insight, η Scopus και η Google Scholar. Καθορίστηκαν τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού των μελετών για να επιλεγούν οι καταλληλότερες ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα κατά συνέπεια από τις 2161 που εντοπίστηκαν, επιλέχθηκαν 21.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα των 21 μελετών, οι οποίες αναλύθηκαν διεξοδικά, συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ περιλαμβάνονται κλινικές μελέτες και ανασκοπήσεις σε ισότιμη αναλογία 10 προς 11. Όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλειας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί οξέα ανεπιθύμητα συμβάματα ήπιας βαρύτητας με το άτμισμα να αποδεικνύεται σε γενικές γραμμές ασφαλέστερο του καπνίσματος. Η νικοτίνη και άλλες τοξικές χημικές ουσίες που ευθύνονται για τις αρνητικές επιδράσεις του τσιγάρου στην υγεία ανιχνεύονται απλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δε νοείται να ισοσκελίσει τη μη χρήση κανενός από τα δύο. Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες που εξάγονται από τις έρευνες υποστηρίζουν πως η έκθεση από το παθητικό άτμισμα είναι μηδαμινή σε σύγκριση και με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου παρόλα αυτά είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για μακροχρόνια αποτελέσματα σε παιδιά, εγκύους, άτομα με χρόνιες νόσους και ηλικιωμένους.
Ως προς την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου διακοπής του καπνίσματος, η πλειοψηφία των ευρημάτων συνηγορεί με μικρή υπεροχή ότι το αποκλειστικό άτμισμα είναι αποδοτικός τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Ωστόσο τα δεδομένα είναι αρκετά αμφιλεγόμενα εξαιτίας του μικρού αριθμού μελετών θεραπευτικής παρέμβασης και δη μακροχρόνιων.
Συμπεράσματα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σχετικά πιο ασφαλές από το κάπνισμα, αλλά χρήζει περαιτέρω μακροπρόθεσμης διερεύνησης των ενδεχόμενων επιδράσεών του στην υγεία συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού ατμίσματος. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος που επιτυγχάνονται με την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ατμοποίησης νικοτίνης είναι ενθαρρυντικά, χρήζουν ωστόσο επιβεβαίωσης σε μακροχρόνια βάση και σε πραγματικές συνθήκες.
Λέξεις-κλειδιά: ηλεκτρονικό τσιγάρο, ηλεκτρονικές συσκευές ατμοποίησης νικοτίνης, άτμισμα, ασφάλεια, διακοπή καπνίσματος, αποχή, παθητικό άτμισμα