Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας των τριτοβάθμιων δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα και η διερεύνηση των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Abstract
Εισαγωγή: Η Επιστήμη της υγείας είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, καθώς και νέα δεδομένα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για να διασφαλίσει την επαγγελματική εξέλιξη και να βελτιώσει τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα κίνητρα, τα προσωπικά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών υγείας διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην αύξηση της συμμετοχής τους σε προγράμματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, με σημαντικό όφελος τη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων προσόντων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν μελετήσει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε ένα γενικό νοσοκομείο του νομού Θεσσαλονίκης και να εξετάσει τη σχέση της με κοινωνικο-δημογραφικούς και επαγγελματικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την απασχόληση, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.
Υλικό-Μέθοδος: Στη συγκεκριμένη μεταπτυχιακή διατριβή συμμετείχαν 153 Επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ως εργαλείο μέτρησης της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις ενότητες-άξονες. Οι ενότητες αυτές αποτελούνταν από ερωτήσεις που αφορούσαν τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και το χώρο εργασίας, την εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας ως Κόστος ή Επένδυση και κοινωνικο-δημογραφικά επαγγελματικά και επιμορφωτικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών υγείας.
Αποτελέσματα : Η στατιστική ανάλυση της παρούσας έρευνας έδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι επαγγελματίες υγείας στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Υποχρεωτική θεωρήθηκε η ΣΕ λόγω της αναβάθμισης του επαγγέλματος, την ανάγκης ανάπτυξης των γνώσεων, του τεράστιου ανταγωνισμού, της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ανάγκης βελτίωσης της φροντίδας του ασθενή. Μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών υγείας έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών γεγονός που δείχνει τη διάθεση αναζήτησης ευκαιριών για περαιτέρω βελτίωση.
6
Τα κίνητρα που ωθούν τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είναι η επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη καθώς και το επαγγελματικό ενδιαφέρον. Τα κίνητρα που πρέπει να παρέχει η οργανισμός για ΣΕ , όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα είναι: η αξιοποίηση του προσωπικού βάση των γνώσεων, η επιχορήγηση συνεδρίων και η παραχώρηση εκπαιδευτικής άδειας.
Η ενίσχυση του προσωπικού ενδιαφέροντος για μετεκπαίδευση είναι μεγίστης σημασίας παράλληλα όμως λόγω των χαμηλών κονδυλίων οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιμορφώνονται εκτός εργασιακού ωραρίου με προσωπική τους πρωτοβουλία και να διαθέτουν ιδίους οικονομικούς πόρους για επιμόρφωση. Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας , οι υψηλές υπηρεσιακές απαιτήσεις και οι κοινωνικές υποχρεώσεις ωθούν τους επαγγελματίες υγείας προς αναζήτηση ευέλικτων τρόπων εκπαίδευσης όπως τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα
Συμπεράσματα : Οι Επαγγελματίες Υγείας οφείλουν να ανανεώνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους σε ένα σύστημα υγείας που συνεχώς μεταβάλλεται και γίνεται πολυπλοκότερο και απαιτητικότερο. Ο τομέας της εκπαίδευσης στα Νοσοκομεία χρειάζεται περισσότερα κονδύλια ώστε να μπορέσει να παρακινήσει το προσωπικό της προς τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και να επενδύσει στους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει, προσφέροντας κίνητρα αξιολογώντας και αξιοποιώντας κατάλληλα το μάχιμο προσωπικό. Τέλος, το Σύστημα Υγείας όταν επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό εξασφαλίζει μία πιο υγιή ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση της επαγγελματικής ανάπτυξης και τη καλύτερη ποιότητα φροντίδας προς τον ασθενή. Αυτό επιφέρει την αναγνώριση και την ηθική ικανοποίηση στον εργαζόμενο, προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Λέξεις κλειδιά : Συνεχιζόμενη εκπαίδευση, Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, Δια βίου μάθηση, επαγγελματική ανάπτυξη, κίνητρα και οφέλη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, διαδικτυακή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.