Επίδραση του Ziziphus στη χωρική κατανομή και στην παραγωγικότητα της Άγριας Βρώμης (Avena sp.).
Abstract
Το Ziziphus lotus ανήκει στην οικογένεια Rhamnaceae και είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που αναπτύσσεται σε άγονες περιοχές του πλανήτη, όπως την Ισπανία, τη Κύπρο, τη Σικελία, το Ιράν, τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Αλγερία και τη Τυνησία. Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται στη διατροφή μιας και ο καρπός του είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως ηρεμιστικό, αντιδιαβητικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό και αντικαρκινικό, τόσο για θεραπεία όσο και για πρόληψη. Επιπρόσθετα, έχει ιδιότητες που μπορούν να το χαρακτηρίσουν φυτό τροφός, που είναι σημαντικό για τη διαχείριση των μεσογειακών οικοσυστημάτων που βρίσκονται υπό την απειλή της ερημοποίησης.
Στη παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή, μελετάται η επίδραση του Ziziphus lotus στη χωρική κατανομή και στην παραγωγικότητα της άγριας βρώμης (Avena sp.), προκειμένου να διερευνηθούν οι ιδιότητες του ως φυτό τροφός. Πραγματοποιήθηκε πειραματική διερεύνηση στο δήμο Ιδαλίου σε 15 θάμνους και σε συνολικά 9469 άτομα άγριας βρώμης. Ειδικότερα, σχεδιάστηκαν στην περιοχή μελέτης, 3 ακτινωτοί διάδρομοι με 4 ζώνες ο κάθε διάδρομος στο εκάστοτε Ziziphus lotus. Μετρήθηκαν το ύψος, το βάρος και την πυκνότητα της άγριας βρώμης σε συνάρτηση με την απόσταση από το Ziziphus lotus.
Ακολούθως, τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με την βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Βρέθηκε ότι το Ziziphus lotus, δρα ευεργετικά στην ανάπτυξη του ύψους της άγριας βρώμης καθώς και στην παραγωγικότητα της. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως το ύψος μειωνόταν στατιστικώς σημαντικά όσο τα φυτά απομακρυνόταν από τη κόμη του Ziziphus lotus, με τελική απόσταση τα 10 μέτρα, ενώ, δεν φαίνεται να μεταβάλλεται η πυκνότητα της άγριας βρώμης γύρω από αυτό. Όμως, η βιομάζα της βρώμης βρέθηκε να είναι στατιστικώς σημαντικά αυξημένη εντός της κόμης και έως 2,5m μακριά του ζίζιφου. Συμπερασματικά, ο ζίζιφος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως φυτό τροφός απέναντι στην άγρια βρώμη, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο φυτό στα μεσογειακά και ξερικά οικοσυστήματα μιας και μπορεί να δράσει ευεργετικά στην παραγωγικότητα των αγρωστωδών των μεσογειακών οικοσυστημάτων, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και πιθανών στη βελτίωση της απόδοσης γεωργικών καλλιεργειών των δημητριακών.