Ελλάδα 10 χρόνια κρίσης. Αιτίες, αντιμετώπιση, συμπεράσματα.
Abstract
Η Ελλάδα έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, μνημονίων και 4 χρόνια περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), έχοντας αποφύγει πολλάκις την πτώχευση έχει και πάλι ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.
Με τη παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ενεργειών διαχείρισης της κρίσης και μέσα από την αυτοκριτική να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, σχετικά με την ορθότητα των ληφθέντων αποφάσεων και μέτρων, καθώς και τι αντίκτυπο είχαν αυτά στα οικονομικά μεγέθη της χώρας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πολιτών, ώστε να αποκτήσουμε πολύτιμη εμπειρία για την διαχείριση αντίστοιχων μελλοντικών καταστάσεων.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το πλούσιο διαδικτυακό υλικό και βιβλιογραφία καθώς και προσωπικές εμπειρίες και καταγραφές των ετών 2008-2017, μέσα από ένα δείγμα 4.000 ατόμων (ανδρών και γυναικών) ηλικίας περίπου 30-90 ετών σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Δυτικής Ελλάδας.
Η μελέτη ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στην οικονομική κρίση των ΗΠΑ το 2007, ακολουθούμενη από μια περιεκτική ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, κλπ σε αντίστοιχα προγράμματα διάσωσης. Στο 3ο κεφάλαιο -για ευκολότερη σύγκριση-αποτυπώνεται η οικονομική κατάστασης της Ελλάδας σε 3 χρονικές περιόδους - πριν την ένταξή της στο ενιαίο νόμισμα, 2002-2007 και τέλος 2008-2009. Στο επόμενο κεφάλαιο περιγράφονται τα 2 πρώτα προγράμματα διάσωσης, τα μέτρα που απαιτήθηκαν, η αποτελεσματικότητά τους και εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα. Στο 5ο κεφάλαιο περιγράφονται τα γεγονότα πριν και μετά το 3ο πακέτο διάσωσης, τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, η εφαρμογή των capital control καθώς και η αποτύπωση αυτών στους οικονομικούς δείκτες της χώρας.
Τέλος γίνεται εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από το Δ.Ν.Τ, την Ε.Ε., την Ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες και προτείνονται διορθωτικές κινήσεις και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση αντίστοιχων μελλοντικών καταστάσεων.