Αποδόσεις εταιρικών ομολόγων και αποδόσεις χρηματιστηριακών δεικτών
Abstract
Ο σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής Διατριβής είναι η σε βάθος διερεύνηση συσχετισμών μεταξύ οκτώ Ελληνικών εταιρικών ομολόγων (των εταιριών Β & F Commercial Garment Industries, Sunlight, Gekterna, Opap, Housemarket, Coral Gas, Tenergia, Μυτιληναίος), ως αντιπροσωπευτικά της συγκεκριμένης κατηγορίας επενδυτικών προϊόντων και τριών δεικτών: του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου και των δύο εξειδικευμένων δεικτών που αφορούν τα εταιρικά ομόλογα, HCBTRI και HCBPI.
Προκειμένου τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τα εταιρικά ομόλογα να εισαχθούν πιο ολοκληρωμένα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της Ελληνικής οικονομίας, στην αρχή γίνεται μία ανασκόπηση των κυριοτέρων επενδύσεων στην Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη αναφορά στα εταιρικά ομόλογα. Κατόπιν γίνεται μία βιβλιογραφική επισκόπηση των μελετών που αφορούν το συσχετισμό των ομολόγων με μετοχές ώστε να τεθεί το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή.
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ακολουθείται η παρακάτω μεθοδολογία: Χρησιμοποιούνται οι ιστορικές τιμές κλεισίματος των έντεκα υπό εξέταση μεταβλητών για να εξαχθούν στοιχεία περιγραφικής στατιστικής. Κατόπιν οι χρονοσειρές μετατρέπονται σε σειρές λογαριθμικής απόδοσης προκειμένου να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά τους και πραγματοποιήθηκε έλεγχος κανονικότητας, έλεγχος συσχετίσεων, έλεγχος μοναδιαίας ρίζας με τη μέθοδο επαυξημένου ελέγχου Dickey-Fuller, έλεγχος αιτιότητας κατά Granger και τελικά διανυσματική αυτοπαλινδρόμηση.
Από την ανάλυση δεν προέκυψαν ισχυρές συσχετίσεις είτε σχέσεις αιτιότητας μεταξύ των δεικτών και των ομολόγων, σε μία περίπτωση μάλιστα προέκυψε πως ένα ομόλογο από μόνο του αιτιάζει σε κάποιο βαθμό τους εξειδικευμένους δείκτες. Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν τις αδυναμίες της Ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, μιας αγοράς που ξεκινώντας σχετικά πρόσφατα και υπό συνθήκες οικονομικής συρρίκνωσης παραμένει ακόμη σχετικά ρηχή.