Καταγραφή και χωρική απεικόνιση των ακραίων καιρικών συνθηκών στη Μεσόγειο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-06Συγγραφέας
Κωνσταντινίδης, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι έντονες βροχοπτώσεις οι παρατεταμένες ξηρασίες οι καύσωνες, οι παγετοί και οι καταιγίδες που συμβαίνουν όλο και συχνότερα στον πλανήτη, στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους παγκόσμια και προκαλούν τεράστιες υλικές και οικονομικές ζημιές.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως στόχο τη μελέτη των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μεσογείου καθώς αυτή κρίνεται ως περιοχή μεγάλου κλιματικού ενδιαφέροντος από πολλούς ερευνητές. Σκοπός είναι μέσω της συλλογής, της καταγραφής και της χωρικής απεικόνισης των φαινομένων να εντοπιστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα ελεύθερης πρόσβασης από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI) και το πρόγραμμα SPSS, μελετήθηκαν παράμετροι που αφορούν δεδομένα για δείκτες ξηρασίας – μέγιστος αριθμός συνεχόμενων ημερών χωρίς βροχόπτωση (CCD), βροχόπτωσης – Αριθμός ημερών με βροχόπτωση μεγαλύτερη από 1mm (RR1), Αριθμός ημερών με βροχόπτωση που ξεπερνά την τιμή 20mm (RR20) καθώς και οι παράμετροι μέσης θερμοκρασίας χαμηλότερων και υψηλότερων θερμοκρασιών (Tn), (Tx) αντίστοιχα. Η κάθε παράμετρος μελετήθηκε τόσο τοπικά (δυτική, κεντρική, ανατολική Μεσόγειος) όσο και σε ολόκληρη την έκταση της Μεσογείου. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανά πενταετία ξεκινώντας από το έτος 1950 και εκτείνονται μέχρι και το έτος 2019.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, έδειξαν πως ιδιαίτερα στην περιοχή της αφρικανικής Μεσογείου επικρατούν παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ η ευρωπαϊκή Μεσόγειος δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις. Η συχνότερη καταιγιδοφόρος δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κεντρική Μεσόγειο ενώ η περιοχή της οροσειράς των Άλπεων σημειώνει τις χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες. Τέλος, φαινόμενα καύσωνα επικρατούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με την περιοχή της αφρικανικής Μεσογείου να σημειώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες.