Τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων και η εφαρμογή τους με μελέτη περίπτωσης στην Ελλάδα.
Επιτομή
Με τον όρο Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) εννοούνται τα στερεά ή ημιστέρεα προϊόντα ή τα παράγωγά τους που το κόστος της διατήρησης και της χρήσης τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απόρριψής τους και για αυτό παύουν να χρησιμοποιούνται. Τα ΑΣΑ παράγονται από οικίες, δημοτικές εγκαταστάσεις και εμπορικά συγκροτήματα και αυτό τα διαφοροποιεί από άλλα απόβλητα πχ βιομηχανικά. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρούσας μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη καταγραφή των μεθόδων διαχείρισης των ΑΣΑ και να εξεταστεί κατά πόσο αυτή η καταγραφή είναι κατανοητή από το κοινό, δηλαδή να διερευνηθεί η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που το κοινό διαθέτει για την διαχείριση ΑΣΑ. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, σημαντικό είναι να υπάρχει η σχετική πληροφόρηση για τα ΑΣΑ πριν σχεδιαστούν οι όποιες πρακτικές διαχείρισης. Συνεπώς, στόχος της παρούσας μελέτης είναι να εξεταστεί ο βαθμός επίγνωσης του κοινού, των διαφορών μεταξύ των ΑΣΑ και κατά πόσο πρέπει να επιμορφωθεί σχετικά ώστε να συνεισφέρει οριστικά στην καλύτερη διαχείριση.
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τις απόψεις των πολιτών της Ελλάδας σχετικά με την διαχείριση αστικών αποβλήτων, την διαθεσιμότητά τους να κάνουν αλλαγές και το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τις δράσεις διαχείρισης. Απώτερος στόχος της παρούσας έρευνας είναι η συμμετοχή του κοινού και η ευαισθητοποίηση τους σχετικά με την διαχείριση ΑΣΑ και τις δράσεις συμμετοχής τους. Στην έρευνα επιλέχθηκε ως μέθοδος συλλογής πρωτογενών στοιχείων, η ποσοτική μέθοδος. Το ερωτηματολόγιο αποτέλεσε το κύριο εργαλείο για την συλλογή των πρωτογενών στοιχείων στην παρούσα έρευνα. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ως επί τω πλείστων κλειστού τύπου ερωτήσεις. Η μέθοδος δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε, είναι η δειγματοληψία ευκολίας. Η διαδικασία της δειγματοληψίας περιλαμβάνει 5 στάδια. Αρχικά θα πρέπει να επιλεχθεί το ερευνητικό θέμα για το οποίο επιθυμούμε να διεξάγουμε συμπεράσματα. Αμέσως μετά πρέπει να καθοριστεί ποια άτομα θα αποτελέσουν το δείγμα. Στη συνέχεια ακολουθεί η επιλογή μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για να επιλεγεί το δείγμα. Στο επόμενο στάδιο πρέπει να οριστεί το μέγεθος του δείγματος και τέλος γίνεται η συλλογή των στοιχείων από τους ερωτώμενους. Το συνολικό δείγμα της μελέτης ήταν 320 άτομα.
Στην συγκεκριμένη έρευνα κωδικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και εισήχθησαν στο φύλλο εργασίας του στατιστικού πακέτου SPSS 19.0, το οποίο είναι ένα ισχυρό στατιστικό πρόγραμμα. Αμέσως μετά χρησιμοποιήθηκαν κλασσικές περιγραφικές στατιστικές μέθοδοι ανάλυσης που παρέχει το πρόγραμμα. Σε ορισμένα αποτελέσματα προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που ερωτήθηκαν, πραγματοποιήθηκε έλεγχος χ2 σε ορισμένες μεταβλητές και τις κλάσεις τους.
Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση, έγινε σαφές ιδιαίτερα για την Ελλάδα πως η διαχείριση αποβλήτων είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο θέμα και πρόβλημα, το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμα με επιτυχία και που χρειάζεται βελτίωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν αρκετά υψηλό ποσοστό γνώσεων του κοινού περί διαχείρισης των ΑΣΑ.