Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο εργασιακό στρες και στην ποιότητα ζωής (εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής) των εργαζομένων.
Abstract
Η οικονομική κρίση που χτύπησε το 2008 όλο τον κόσμο, και σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, οδήγησε –όπως δείχνουν τα πορίσματα σχετικών ερευνών- σε αύξηση του εργασιακού στρες/άγχους. Ως αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό/οικογενειακό επίπεδο. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και ποιότητας εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μέσα από την κριτική προσέγγιση της σχετικής βιβλιογραφίας διαμορφώθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας το οποίο αποτυπώνει την επίδραση τριών κατηγοριών στρεσογόνων παραγόντων (επαγγελματικοί, οργανωσιακοί και διαπροσωπικοί) στην ποιότητα εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής.
Για τον έλεγχο του θεωρητικού υποδείγματος πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα (με τη χρήση ερωτηματολογίου) σε δείγμα ευκολίας. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 165 ερωτηματολόγια. Tα δεδομένα αναλύθηκαν αρχικά με τη χρήση εργαλείων της περιγραφικής στατιστικής και ο έλεγχος των υποθέσεων έγινε με την ανάλυση συσχέτισης Pearson. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν πως οι εργασιακές συνθήκες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση και οι υπο-μελέτη στρεσογόνοι παράγοντες έχουν ενταθεί. Πρόσθετα, και οι τρεις κατηγορίες στρεσογόνων παραγόντων που μελετήθηκαν επηρεάζουν αρνητικά κυρίως την ποιότητα εργασιακής ζωής, και σε μικρότερο βαθμό την ποιότητα της οικογενειακής/προσωπικής ζωής. Μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η επίδραση των επαγγελματικών στρεσογόνων παραγόντων. Επίσης, η ποιότητα εργασιακής και η ποιότητας οικογενειακής/προσωπικής ζωής σχετίζονται θετικά. Η εργασία ολοκληρώνεται με συζήτηση της συμβολής της παρούσας εργασίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ενώ παρουσιάζονται οι περιορισμοί της έρευνας και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.
Λέξεις-κλειδιά: Οικονομική κρίση, εργασιακό στρες, στρεσογόνοι παράγοντες, ποιότητα ζωής, ποιότητα εργασιακής ζωής, ποιότητας οικογενειακής/προσωπικής ζωής, Ελλάδα