Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το παράδειγμα του Δήμου Αμφιλοχίας.
Abstract
Εισαγωγή. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες και δράσεις υγειονομικής φροντίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν περιοριστεί σε αποσπασματικές ενέργειες. Από τη βιβλιογραφία διακρίνουμε, ότι η άμεση συμμετοχή των ΟΤΑ στην ίδρυση και λειτουργία των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Φροντίδας Υγείας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σκοπός. Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει κατ’ αρχάς μια ιστορική ανασκόπηση της οργάνωσης και ανάπτυξης της ΠΦΥ στα διάφορα συστήματα υγείας στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γίνεται μία ανάλυση της ιστορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης») και του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Κλείνοντας, αποτυπώνεται η υφιστάμενη πραγματικότητα στο Δήμο Αμφιλοχίας μέσα από καταγραφές της ικανοποίησης των Δημοτών από τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Δείγμα και Μέθοδος. Αρχικά, έγινε ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας και υφιστάμενης νομοθεσίας σε άρθρα, δημοσιεύσεις, βιβλία, δημοσκοπήσεις μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων από
το pubmed και την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε πρωτογενής έρευνα για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις δράσεις και προγράμματα ΠΦΥ, καθώς και με το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών στον Δήμο Αμφιλοχίας (διανομή και συμπλήρωση κλειστού ερωτηματολογίου).
Αποτελέσματα. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος της ΠΦΥ είναι αναγκαίος λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας. Οι ερωτηθέντες κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας, που καλύπτει ο ασφαλιστικός τους φορέας μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικές εξετάσεις. Προτείνουν δε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, βελτιώσεις στους χρόνους αναμονής των ραντεβού, εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και διάφορα άλλα.
Συμπεράσματα. Μέσα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει για τη σημερινή υγεία η παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγή της υγείας. Τα ευρήματα, που προβληματίζουν για την επάρκεια των υπηρεσιών, δείχνουν την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Ισχυρό ρόλο σε αυτό είναι αναγκαίο να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής για την ΠΦΥ στη χώρα μας. Το κατά πόσο θα βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί σήμερα αντικείμενο συζήτησης.