Βιώσιμη ανάπτυξη αρχαιολογικών χώρων: η περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
Abstract
Στη παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, παρουσιάζεται ο τρόπος με το οποίο η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να εφαρμοστεί στον αρχαιολογικό χώρο του ακρωτήριου Θήρας, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση ταλανίζει την χώρα.
Η πρόταση της εφαρμογής γίνεται μέσα από μια σύντομη αναφορά στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τον ορισμό της πολιτιστικής κληρονομίας και τον δυναμικό ρόλο που κατέχει η τοπική κοινωνία στην όλη διαδικασία.
Παρουσιάζονται οι πιο σημαντικοί νόμοι και διεθνείς συμφωνίες που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι τρόποι διαχείρισης αυτών. Παράλληλα, γίνεται ιστορική αναδρομή στη ιστορία της Θήρας και του Αρχαιολογικού χώρου Ακρωτήριου Σαντορίνης, μετά την ανακάλυψη του από τον Σπ. Μαρινάτο και την επίδραση που είχε αυτό στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη .
Μέσω βιβλιογραφικών αναφορών αλλά κυρίως μέσω των συνεντεύξεων με το επιστημονικό προσωπικό του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, αποτυπώνεται η παρούσα κατάσταση και τα προβλήματα που μεγαλώνουν, καθώς και οι δυνατότητες για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.
Λέξεις κλειδιά: Βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτισμικός τουρισμός, Σαντορίνη, αρχαιολογικός χώρος, διαχείριση πολιτισμικών μονάδων.