Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση. Ικανοποίηση και ρόλος της ηγεσίας.
Abstract
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια περιγραφής και ανάλυσης θεμάτων που σχετίζονται με την διαχείριση των ανθρώπινων πόρων στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, έγινε μια προσπάθεια αρχικά για την προσέγγιση δυο ευρύτερων θεματικών τομέων που αφορούν στην διοίκηση του ανθρωπίνου δυναμικού: το θέμα ικανοποίησης εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την εργασία αλλά και θέματα με την σχολική ηγεσία (επιλογή, χαρακτηριστικά, καθήκοντα και ρόλος διευθυντή σχολικής μονάδας).
Η ηγεσία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για την επιτυχία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα συστήματα κατάρτισης. Οι σχολικοί ηγέτες είναι άμεσος πομπός για τη σφυρηλάτηση αποτελεσματικών δεσμών ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, των οικογενειών, του κόσμου της εργασίας και της τοπικής κοινότητας, με κοινό στόχο τις καλύτερες επιδόσεις των μαθητών.
Για την ολοκλήρωση της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο που είχε διανεμηθεί σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση την Λεμεσό, Kύπρο. Η έρευνα ολοκληρώνεται με στατιστική ανάλυση των δεδομένων στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας.
Στα περισσότερα θέματα που γίνεται έρευνα οι απαντήσεις που εκφράζουν τις απόψεις των εκπαιδευτικών ήταν εμφανές ότι κινούνται πολύ κοντα σε ανάλογες απαντήσεις που δόθηκαν σε πρωτύτερες έρευνες ή σε στοιχεία από διεθνή εμπειρία. Οι περισσότερες από αυτές ελκύουν παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα στα πλαίσια της αναμόρφωσης των εκπαιδευτικών πολιτικών διαφόρων χωρών τόσο στο δυτικό και στο μη δυτικό κόσμο (Hallinger και Τai, 2013).