Διάγνωση και πρόληψη των παθήσεων του μαστού με χρήση τομογραφικής απεικόνισης
Abstract
Ο μαστός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για μια γυναίκα. Ωστόσο, μπορεί να αναπτύξει παθολογίες οι οποίες πιθανότατα να αναπτυχθούν σε καρκίνο. Παθήσεις οι οποίες δεν συνδέονται με τον καρκίνο είναι οι αναπτυξιακές ανωμαλίες, οι φλεγμονώδες βλάβες όπως η μαστίτιδα, η εκτασία των μαστικών πόρων, η ίνωση του μαστικού λίπους, οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού και το ινοαδένωμα. Από την άλλη οι παθολογίες που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι η υπερπλασία των πόρων, οι φυλλοειδείς όγκοι του μαστού, η ακτινωτή ουλή και το λοβιακό καρκίνωμα in situ – LCIS.
Για την απεικόνιση των παθολογιών του μαστού σημαντικές είναι οι μέθοδοι απεικόνισης της Μαστογραφίας , του Υπερήχου, της Μαγνητικής Τομογραφίας και της μεθόδου Εκπομπής Ποζιτρονίου – PET. Η εξέταση της Μαστογραφίας αποτελεί τη μέθοδο πρόληψης για το καρκίνο του μαστού και συνιστάται ο ετήσιος επανέλεγχος της μετά τα 40. Ο υπέρηχος μαστού αποτελεί ιδανική εξέταση για νεαρές γυναίκες της ηλικίας 25 ετών και άνω. Επίσης, αποτελεί συμπληρωματική εξέταση έπειτα από την ολοκλήρωση της Μαστογραφίας. Επιπρόσθετα, η Μαγνητική Τομογραφία δεν αποτελεί εξέταση πρόληψης αλλά διενεργείται σε γυναίκες βεβαρυμμένου ιατρικού ιστορικού ή σε περίπτωση που κάποιο εύρημα της μαστογραφίας χρίζει περαιτέρω αξιολόγησης. Η εξέταση του PET είναι η κατάλληλη μέθοδος για την απεικόνιση πιθανόν μεταστάσεων. Ωστόσο, κάθε ύποπτο εύρημα είναι απαραίτητο να τακτοποιείται μέσω βιοψίας έτσι ώστε να ακολουθείται από τη κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση ή θεραπεία. Σύγχρονες μέθοδοι, όπως το θερμογράφημα απεικονίζουν παθήσεις του μαστού με βάση τη μεταβολική τους δραστηριότητα.
Παράλληλα, στην ιατρική απεικόνιση, πλέον, σημαντικά εργαλεία αποτελούν οι μέθοδοι επεξεργασίας της εικόνας που αποσκοπούν στην όσο δυνατό καλύτερη υποστήριξη της καλύτερης ποιότητας της απεικόνισης. Κάποιες μέθοδοι είναι η συρρίκνωση εικόνας, ο αλγόριθμος μετατροπής βάθους των εικονοστοιχείων, ο εμπλουτισμός της εικόνας και η κλιμάκωση. Σημαντική προσθήκη στην υποστήριξη της διάγνωσης και της λήψης απόφασης της είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μέθοδος της Βαθιάς Μάθησης, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται στην ύπαρξη νευρωνικών δικτύων που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.