Κίνδυνοι που ελλοχεύουν από λανθασμένη ή απροσεκτη χρήση κοινωνικών δικτύων
Abstract
Οι Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης δεν αποτελούν μόνο τα πιο διαδεδομένα εργαλεία, για την επίτευξη της επικοινωνίας στην σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά επίσης αποτελούν και μια από τις πιο μεγάλες πηγές δεδομένων. Πολλά βέβαια τα οφέλη από τις εφαρμογές δεδομένων τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για τους επαγγελματίες κάθε είδους, αλλά επίσης πολλοί και οι κίνδυνοι, που η παραβίαση τους μπορεί να επιφέρει στους χρήστες των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης. Καθώς το ενδιαφέρον των χρηστών για την χρήση των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης αυξάνεται, αναλογικά αυξάνεται και η ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Οι κίνδυνοι βέβαια δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Υπήρχαν εκεί από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους, είτε o κίνδυνος αφορούσε συνθήκες διαβίωσης, πολέμους επιδημίες κλπ, είτε οποιονδήποτε άλλο συνδεδεμένο με την κάθε εποχή κίνδυνο. Με την τεχνολογία ωστόσο ή έννοια του κινδύνου συνδέθηκε σύμφωνα με τους ερευνητές, με τo “Risk Society” του Ulrich Beck ( 1992) και του Antony Giddens (1991).
Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται στην Ελληνική Κοινωνία, είτε μέσω των υπολογιστών είτε μέσω φορητών συσκευών- κινητών τηλεφώνων ή και tablet-, αυξάνεται και η ανησυχία για τους κινδύνους που μπορούν να επέλθουν από την αλληλεπίδραση που επιτυγχάνεται μέσω αυτών (στατιστικές δείχνουν ότι πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα έχουν παιδιά από την ηλικία των 10 ετών). Η εξετασθείσα μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας στην Ελλάδα εστιάζει κυρίως σε θέματα εθισμού αλλά και κινδύνους που αφορούν παιδιά και νέους.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία σκοπό έχει να διερευνήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η Χρήση των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης στους ενήλικες χρήστες. Η μέθοδος της έρευνας είναι ποσοτική με την χρήση Ερωτηματολογίου στο Διαδίκτυο.
Στην διαδικασία αυτή και μέσα από τα στοιχεία της υλοποιηθείσας έρευνας, θα εντοπίσει την διείσδυση της Χρήσης των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης στους χρήστες του Διαδικτύου, θα εξετάσει τις συμπεριφορές των χρηστών που μπορούν να οδηγήσουν σε έκθεση σε κίνδυνο (θα εξετασθούν συμπεριφορές όπως της Αντίληψης του Κινδύνου, της ιδιωτικότητας/απόρρητο, της εμπιστοσύνης προς τις εταιρείες ΙΚΔ, την ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικότητας, τον Αντιληπτό έλεγχο της πληροφορίας, της Αποκάλυψης Προσωπικών Πληροφοριών). Επίσης θα συσχετίσει συμπεριφορές και Κοινωνικό-Δημογραφικά στοιχεία των χρηστών, όπως και της έκθεσης σε Κίνδυνο και Κοινωνικό-Δημογραφικά Στοιχεία των χρηστών. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δείχνουν ότι η έκθεση στον Κίνδυνο σε ΙΚΔ σχετίζεται με το φύλο και επίσης η Συμπεριφορά για την Ιδιωτικότητα και η Αποκάλυψη Προσωπικών Πληροφοριών σχετίζονται με την Ηλικία και σε επιμέρους ερωτήσεις και με το Μορφωτικό Επίπεδο.