Αστική ανάπλαση ή η χαμένη ποιητική του χώρου; Μια διερευνητική ματιά στη συνεισφορά της αστικής ανάπλασης στην αθηναϊκή περιοχή "Γκάζι"
Abstract
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί διεθνώς ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση των ιστορικών κέντρων των πόλεων και στην αναβάθμιση των πρώην αστικών βιομηχανικών περιοχών. Οι αστικές αναπλαστικές παρεμβάσεις λειτουργούν ως μέσον για τη διατήρηση της ιστορικής συνέχειας των πόλεων και ως παράγοντας για την ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης των πολιτών.
Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η πολιτική των αναπλάσεων για την προστασία και ανάδειξη κυρίως των ιστορικών κέντρων και μνημείων καθώς και ορισμένων αστικών περιοχών που εμφανίζουν συμπτώματα φυσικής και κοινωνικής παρακμής, ως συνέπεια του φαινομένου της αστικής αποβιομηχάνισης.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η αθηναϊκή περιοχή Γκάζι, η οποία επιλέχτηκε ως θέμα της παρούσας διατριβής, με σκοπό την διερεύνηση της εξέλιξης του οικισμού μετά τις αναπλαστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία, τη σημασία που είχε το εγχείρημα για τους κατοίκους της περιοχής και το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης.
Η επίτευξη των στόχων της παρέμβασης στο Γκάζι εξετάζεται βάσει στοιχείων από τη βιβλιογραφία καθώς και στοιχείων που προκύπτουν από σχετική έρευνα πεδίου προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν και η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.