Ανεργία-Πληθωρισμός - Επιχειρηματικοί Κύκλοι - Οικονομική μεγέθυνση
Abstract
Η παρούσα Μεταπτυχιακή εργασία εκπονείται με στόχο την απόκτηση της Μεταπτυχιακής μου διατριβής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος βασίζεται στο γεγονός πως η εργασία που είχα εκπονήσει για την απόκτηση του πτυχίου μου είχε θέμα σχετικό με την ανεργία, τον πληθωρισμό, τους επιχειρηματικούς κύκλους και την οικονομική μεγέθυνση. Για τον λόγο αυτό ήθελα να συνεχίσω την έρευνα μου και να εμβαθύνω στην ανάλυση των συγκεκριμένων μακροοικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν συνεχώς την καθημερινότητα μας.
Σκοπός της εργασίας είναι σε πρώτο στάδιο να αναλυθεί σε θεωρητικό επίπεδο μέσω βιβλιογραφικής έρευνας η ανεργία, ο πληθωρισμός, οι οικονομικοί κύκλοι και η ανάπτυξη της οικονομίας. Ενώ σε δεύτερο στάδιο μέσω της συμβολής που πραγματοποιώ να εξεταστεί με εμπειρικό τρόπο η πιθανή σχέση που μπορεί να παρουσιάζεται μεταξύ του πληθωρισμού και ανεργίας με βάση την θεωρία της καμπύλης Phillips για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το διάστημα από το 1999 έως το 2018.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την δομή της εργασίας, η Μεταπτυχιακή εργασία χωρίζεται σε πέντε (5) κεφάλαια καθώς και σε εκείνα που αφορούν τον επίλογο, το παράρτημα και την σχετική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η αναλυτική παρουσίαση της ανεργίας, στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται ο πληθωρισμός, στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η οικονομική μεγέθυνσης και η οικονομική ανάπτυξη και στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η συμβολή μου μέσω της εμπειρικής ανάλυσης που βασίζεται στην θεωρία της καμπύλης Phillips.
Τέλος σύμφωνα με την ανάλυση των εμπειρικών ευρημάτων μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσής επιβεβαιώνεται η αντίστροφη σχέση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας όπως εκφράστηκε από την θεωρία της καμπύλης Phillips σε 15 χώρες, σε 10 χώρες δεν επιβεβαιώνεται, ενώ σε 3 χώρες επιβεβαιώνεται η αντίθετη της αντίστροφης σχέσης μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας.