Σχεδιασμός και εφαρμογή του προτύπου πιστοποίησης FSSC 22000: Μελέτη περίπτωσης της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων Unilever Ρέντη
Abstract
Σκοπός της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η εμβάθυνση στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας. Ειδικότερα, αναλύθηκε το σύστημα πιστοποίησης ποιότητας FSSC 22000 σε ένα ελληνικό εργοστάσιο το οποίο αποτελεί παράρτημα μίας επιχείρησης παγκόσμιου βεληνεκούς. Με στόχο την πλήρη κατανόηση της επιρροής ενός τέτοιου συστήματος στο προτεινόμενο αντικείμενο παρατήρησης, μελετήθηκαν εις βάθος τόσο το ίδιο το σύστημα FSSC 22000, όσο και τα λειτουργικά του προαπαιτούμενα.
Η εργασία χωρίζεται σε τρείς θεματικές υπο-ενότητες. Η πρώτη, αφορά την εισαγωγή του αναγνώστη στις βασικές έννοιες οι οποίες θεωρήθηκαν απαραίτητες για την κατανόηση της μελέτης. Αυτές αφορούν την επεξήγηση βασικών εννοιών, αλλά και κάποιων κρίσιμων όρων του αναφερόμενου κλάδου. Στο δεύτερο τμήμα γίνεται εκτενής ανάλυση του συστήματος πιστοποίησης FSSC 22000, των απαιτούμενων προδιαγραφών για την εφαρμογή του και των εφαρμοζόμενων ορθών πρακτικών. Στην τρίτη ενότητα πραγματοποιείται η μελέτη περίπτωσης, όπου αναφέρονται ο τρόπος λειτουργίας του εργοστασίου Unilever Ρέντη και οι ενέργειες που λήφθηκαν σχετικά με το σύστημα πιστοποίησης FSSC 22000 για την εφαρμογή και διασφάλιση αυτού.
Βασικός στόχος της εργασίας ήταν η αποτύπωση του ανθρώπινου παράγοντα. Για τον λόγο αυτό, πέρα από την μελέτη παρατήρησης, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από τους υπευθύνους του τμήματος ποιότητας. Από τα κύρια συμπεράσματα ήταν η αναγνώριση της κρισιμότητας ενός σχεδίου HACCP, ικανό να συμπυκνώνει το σύνολο των κινδύνων σε λίγα κρίσιμα σημεία ελέγχου, τα οποία θα διαχειρίζονται με την μέγιστη προσοχή. Παράλληλα, αναδείχθηκε η σημασία των αυτοματισμών και του κινδύνου που εισάγει ο ανθρώπινος παράγοντας. Τέλος τονίσθηκε πως η μετάβαση στο σύστημα FSSC 22000 ήταν ομαλή καθώς υπήρχαν οι απαραίτητες βάσεις δηλαδή τα προϋπάρχοντα συστήματα πιστοποίησης.