Ηλεκτρονική υγεία: προκλήσεις, προοπτικές και εφαρμογές στην ΕΕ
Abstract
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η Ηλεκτρονική υγεία, οι προκλήσεις της, οι προοπτικές και οι εφαρμογές στην ΕΕ. Σκοπό της μελέτης αυτής αποτελεί η διερεύνηση της Η/Υ και των εφαρμογών της στα εθνικά συστήματα υγείας αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και η εφαρμογή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάθε χώρα διαθέτει ένα εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο αντικατοπτρίζει την ιστορία της, την οικονομική της ανάπτυξη και την κυρίαρχη πολιτική της ιδεολογία. Εξαιτίας αυτών των διαφορετικών συνθηκών, υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων υγείας.
Με βάση την έκθεση του Δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) 2019, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν βελτιώσει τις ψηφιακές τους επιδόσεις. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία διαθέτουν τις πλέον προηγμένες ψηφιακές οικονομίες. Οι χώρες αυτές ακολουθούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες έχουν ακόμη πολύ δρόμο, ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση για να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Κύπρος χρειάζεται ριζικές αλλαγές στον τομέα της Η/Υ, ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η παρούσα κατάσταση, και να δοθεί τέλος στην γεμάτη σφάλματα διαδικασία περίθαλψης που επικρατεί στο παρόν στάδιο. Πρόσφατα έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του στόχου βελτίωσης στον τομέα της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά δυστυχώς ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και σε πειραματική φάση στην οποία θα ακολουθήσουν πολλές αλλαγές και εξελίξεις.
Κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας αποτελεί η διασφάληση παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της, εντος των συνόρων της Ευρώπης, ανα πάσα ώρα και στιγμή. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ισχυρή πολιτική δέσμευση, υιοθέτησε πολυετή σχέδια και συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες σχετικά με την ηλεκτρονική υγεία, όπως το eHealth Action Plan 2004-2012 και τα Ευρωπαϊκά σχέδια epSOS και Antilope.
Επιπλέον, κεντρικό στοιχείο της έννοιας της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί η Κινητή Υγεία (mHealth), η οποία διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες πληροφόρησης και πόρων μπορούν να φθάσουν σε οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, αφαιρώντας γεωγραφικά, χρονικά και άλλα εμπόδια.
Αναλύοντας την δομή της παρούσας εργασίας, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην ηλεκτρονική υγεία, στην χρήση της και γενικότερα στην χρήση της Τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο ορισμός της Ηλεκτρονικής Υγείας και γίνεται μια Ιστορική Αναδρομή στον τομέα αυτό. Επιπρόσθετα, αναλύονται ορισμένες εφαρμογές Ηλεκτρονικής Υγείας.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρών Μάλτας, Σουηδίας, Εσθονίας και Δανίας αναφέροντας τις βέλτιστες πρακτικές τους και ακολούθως, παρουσιάζονται οι εφαρμογές που προωθεί η ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία. Γίνεται αναφορά στο eHealth Action plan, το Ευρωπαϊκό έργο Antilope και το epSOS. Επίσης, αναλύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εφαρμογή και βελτίωση της διασυνοριακής περίθαλψης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η Ηλεκτρονική Υγεία και οι εφαρμογές τις στην Κύπρο, αναγράφεται και σχολιάζεται η πρόσφατη εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς και το νομικό πλαίσιο που έχει υιοθετήσει η Κύπρος.
Ακολούθως, στο κεφάλαιο πέντε της παρούσας εργασία παρουσιάζεται η κινητή υγεία - mHealth και αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μεονεκτήματα που έχει επιφέρει στον τομέα της Υγείας καθώς και η χρήση τους στην επίτευξη της διασυνοριακής περίθαλψης στην ΕΕ.
Επιπλέον, στο κεφάλαιο έξι, γίνεται παρουσίαση της υλοποιημένης εφαρμογής PatientSummary η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκπόνης της παρούσας εργασίας. Η εφαρμογή PatientSummary αφορά την περίληψη ασθενούς και έχει υλοποιηθεί σύμφωνα με τα guidelines της ΕΕ για την πραγματοποίηση των σεραρίων του έργου epSOS.
Τέλος, καταγράφονται τα σχόλια και τα συμπεράσματα από την διεξαγωγή της εργασίας.