Η εξειδίκευση της λοιμωξιολογίας στην Ελλάδα. Μια προσωπική εμπειρία
Abstract
Η Λοιμωξιολογία αποτελεί σε κάποιες χώρες μια ανεξάρτητη ιατρική ειδικότητα και σε κάποιες άλλες, όπως είναι η Ελλάδα, μια επιμέρους εξειδίκευση της Παθολογίας ή της Παιδιατρικής. Με την επανεμφάνιση παλαιότερων, ξεχασμένων λοιμώξεων αλλά και με την ανάδυση νέων λοιμωδών νοσημάτων, η σημασία της είναι πλέον αναμφισβήτητη.
Η διάρκεια και ο τρόπος εκπαίδευσης ποικίλει στις διάφορες χώρες, αλλά πολλές φορές και ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξειδίκευσης της ίδιας χώρας. Στην Ελλάδα, η εξειδίκευση έχει χρονική διάρκεια δύο έτη μετά την κύρια ειδικότητα. Στην παρούσα εργασία μέσα από την προσωπική εμπειρία του μεταπτυχιακού φοιτητή αναλύεται η εξειδίκευση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Αυτή, απαρτίζεται από τα ανεξάρτητα επιμέρους τμήματα του μικροβιολογικού εργαστηρίου, της HIV-λοίμωξης, των λοιμωξιολογικών εκτιμήσεων και του ιατρείου λοιμώξεων καθώς και από το ευρύτερο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας.
Ως βασικά πλεονεκτήματα της εξειδίκευσης στο ΠΑΓΝΗ αναγνωρίζεται το γεγονός πως τα διάφορα επιμέρους τμήματα της εξειδίκευσης είναι ανεξάρτητα, σε αντίθεση με πολλές άλλες μονάδες εξειδίκευσης της Ελλάδας, η έμπειρη εποπτεία και καθοδήγηση του Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων, η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτών και το ίδιο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Ως κυριότερο μειονέκτημα αναγνωρίζεται η απουσία μισθού για τον εξειδικευόμενο καθόλη τη διάρκεια της εξειδίκευσης και η μη ύπαρξη στο ΠΑΓΝΗ κλινικών που να ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις.
Τέλος, υπογραμμίζεται η στενή συσχέτιση της Λοιμωξιολογίας με τη Δημόσια Υγεία και την Πολιτική Υγείας και σημειώνεται η ανάγκη επαρκούς και σφαιρικής εκπαίδευσης των υποψήφιων λοιμωξιολόγων.