Ικανοποίηση από τη ζωή και εφηβεία.
Abstract
Η ικανοποίηση από τη ζωή συνδέεται στενά με την σωματική και ψυχική υγεία, δείχνοντας τα επίπεδα ευημερίας του ατόμου. Αναφέρεται ως μια συνολική αξιολόγηση της ζωής και σηματοδοτεί την υποκειμενική ευημερία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ικανοποίησης από τη ζωή για τους ενήλικες, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν και τα επίπεδα της σε άτομα που διανύουν την εφηβική τους ηλικία, γεγονός που μέχρι πρόσφατα δεν είχε μελετηθεί εκτενώς.
Συγκεκριμένα, η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική αποσκοπεί στην εξέταση του βαθμού στον οποίο η διατροφική συμπεριφορά, η φυσική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, η άποψη για τη σωματική εμφάνιση, τα επίπεδα υγείας, η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών και η συμμετοχή σε επικίνδυνες καταστάσεις, οι διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ο σημερινός έφηβος προβλέπει τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του.
Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την HBSC για ένα δείγμα εφήβων (Ν=4141) ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, αγοριών και κοριτσιών που κατοικούν στην Ελλάδα. Τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους και των άλλων παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω υπό τη μορφή ερωτήσεων και τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων. Οι απαντήσεις λήφθηκαν στο χρονικό διάστημα από την 01/09/2013 ως τις 30/06/2014.
Προκειμένου να βρούμε τις παραμέτρους εκείνες που επηρεάζουν περισσότερο το βαθμό ικανοποίησης την Ελλήνων εφήβων, και έχοντας αφαιρέσεις ή αντικαταστήσει (μέθοδος kNN) τις ακραίες/ελλιπείς παρατηρήσεις , χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος συσχετισμού Correlation Matrix. Για να μελετηθεί πως ακριβώς η μεταβλητή life satisfaction σχετίζεται με τις παραμέτρους εφαρμόστηκε η μέθοδος της πολλαπλής τακτικής λογιστικής παλινδρόμησης, η οποία ενδείκνυται για το συσχετισμό διακριτών μεταβλητών. Ελέγχοντας την καταλληλόλητα του μοντέλου βρέθηκε ότι μπορούμε να προβλέψουμε το αν ένας έφηβος ανήκει σε κάποια κατηγορία ικανοποίησης από τη ζωή (κλίμακα 0 έως 10) με εύρος μίας κατηγορίας με ακρίβεια 85%. Οι βασικότερες παράμετροι που επηρεάζουν τα επίπεδα ικανοποίησης του Έλληνα εφήβου είναι οι εξής: το κάπνισμα (smoking), η υποστήριξη από φίλους (friendcounton), το φύλο (sex), η πίεση από το σχολείο (schoolpressure), η ηλικία (age), η επιθυμία για το σχολείο (likeschool), τα σχολικά επιτεύγματα (acachieve), η οικονομική ευχέρεια (welloff), η υγεία (health), και τα επίπεδα εκφοβισμού που δέχεται (beenbullied). Από τις δέκα παραμέτρους εκείνες που παρουσιάζουν πιο έντονη συσχέτιση με το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή είναι, κυρίως, τα επίπεδα υγείας τους νέου αλλά και η κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.