Παρακολούθηση ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, μέσω wearable τεχνολογιών, σε πραγματιοκό χρόνο και χρήση των εξαγόμενων bigdata στην διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.
Abstract
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλματώδη βήματα στην εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία έχει αναπτυχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιστήμη. Μέσω της τεχνολογίας έχουν βελτιωθεί πάρα πολλοί τομείς της κοινωνίας, όπως είναι ο κλάδος της υγείαςκαι έχει γίνει πλέον ο καθημερινός της σύμμαχος, πλοηγός αλλά και συνοδοιπόρος στο δρόμο της καλυτέρευσης της δημόσιας υγείας. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους επιστήμονες αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς με θετικό τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιείται απο μακριά αλλά και από το σπίτι με άμεση εφαρμογή και έγκυρα αποτελέσματα. Μερικές από τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις είναι η τηλεϊατρική, οι εφαρμογές για τα “έξυπνα” κινητά και οι φορητές συσκευές.
Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενέστερη ανάλυση στις φορητές συσκευές και θα αναλυθεί πως η χρησιμότητα και η χρηστικότητα τους βοηθούν ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη. Επίσης θα αναλυθεί πως λόγω παραγωγής του μεγάλου όγκου των δεδομένων που δημιουργούνται στον υγειονομικό τομέα γίνεται η εξαγωγή των μεγάλων δεδομένων, τα οποία έχουν την δυνατότητα εάν αξιοποιηθούν σωστά να διαμορφώσουν τις πολιτικές υγείας.
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναλυθεί η κατάθλιψη και πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε να πάψει να είναι τόσο δύσκολο να την διαχειριστούν οι ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί. Βασικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη δεν είναι συνεπείς σε πολλά πράγματα της καθημερινότητας τους (πχ ασυνέπεια στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τυχόν επιδείνωση της κατάστασης τους. Με την χρήση των φορητών συσκευών που φέρουν οι ασθενείς καταγράφονται είτε η θερμοκρασία του σώματος τους είτε οι καρδιακοί παλμοί τους, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για άμεση καταγραφή, ειδοποίηση αλλά και παρέμβαση από κάποιον επαγγελματία υγείας. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει άμεση ανταπόκριση αλλά και περισσότερη ασφάλεια για τον ασθενή.
Προκύπτουν κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Την δεδομένη χρονική περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσπραγία λόγω της οικονομικής κρίσης, γίνεται και εντονότερη η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχικής υγείας. Οι ελλείψειςείναι αρκετές, υπάρχει υποτυπώδης κάλυψη των αναγκών, μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε χρηματοδότηση.
Παρόλα αυτά η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων. Επίσης στην ιατρική συνεχώς δημιουργούνται ανάγκες όπου σηματοδοτούν εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα, δημιουργούνται νέα απεικονιστικά δεδομένα, δεδομένα από επιδημιολογικές έρευνες κ.ο.κ. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης μεταξύ τεχνολογίας και ιατρικής επιστήμης είναι η συσσώρευση δεδομένων και η δημιουργία μεγάλων όγκων δεδομένων.
Είναι αναγκαίο στην έρευνα να μελετηθούν και να παρακολουθούνται οι μελέτες που έχουν να κάνουν με την περισυλλογή των πραγματικών δεδομένων από αναλύσεις των ζωτικών σημείων των ασθενών σε πραγματικό χρόνο, που δίνει στον γιατρό άμεση ενημέρωση για την αλλαγή της κατάστασης του κάθε ασθενούς. Οι αποφάσεις με αυτό τον τρόπο μπορούν να παρθούν πολύ πιο γρήγορα και να είναι καθοριστικές για την πορεία του ασθενούς. Η ανταπόκριση γίνεται πιο άμεση αλλά και πιο ζωτικής σημασίας, καθώς παρέχεται περισσότερο προληπτικά.
Η μεθοδολογία της έρευνας έχει να κάνει με συλλογή πληροφοριών, ανάλυση κειμένων και άρθρων της διεθνούς βιβλιογραφίας και φυσικά η εξαγωγή συμπερασμάτων. Αναζήτηση και ανάλυση πραγματικών δεδομένων και τέλος αναζήτηση σχετικών πηγών μέσω του διαδικτύου.
Η αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων από τους επαγγελματίες υγείας έχει πολλαπλά οφέλη αφού μπορούν να έχουν την δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Γεγονός είναι ότι στην ιατρική βασικός σκοπός είναι η έγκαιρη πρόγνωση και διάγνωση των ασθενειών και αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για την χρήση των μεγάλων δεδομένων. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των πόρων.