Diversity in the workplace.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-05Συγγραφέας
Καλογήρου, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στις μέρες μας η παγκοσμιοποίηση άλλαξε όχι μόνο τα σύνορα των χωρών δημιουργώντας ευκολότερο πέρασμα στο εργατικό μεταναστευτικό κίνημα, αλλά επίσης άλλαξε και τον τρόπο που δουλεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα πρέπει να βρουν κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσουν άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Η ποικιλομορφία θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οργανωτικούς παράγοντες για έναν οργανισμό που είτε έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των εργαζομένων του, είτε την εξαιρετική εξυπηρέτηση των πελατών του ή ακόμα και την διατήρηση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος. Ωστόσο η αύξηση της ποικιλομορφίας μέσα σε ένα οργανισμό είναι επωφελής μόνο όταν διοικείται αποτελεσματικά.
Σκοπός αυτής της διατριβής είναι η διερεύνηση της επίδρασης της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας σε σχέση με την απόδοση των εργαζομένων σε ένα οργανισμό, με αντικείμενα μελέτης δύο μεσαίου μεγέθους οργανισμούς στην Κύπρο. Η διατριβή αυτή εξετάζει επίσης, μεταξύ άλλων, παράγοντες οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εκπόνηση αυτής της διατριβής περιλαμβάνει συνδυασμό έρευνας με πρωτογενής και δευτερογενής πηγές πληροφοριών. Όσον αφορά την πρωτογενή πηγή πληροφοριών λήφθηκαν υπόψιν δύο μορφές έρευνας, μία προσωπική συνέντευξη με τους διευθύνοντες συμβούλους των δύο οργανισμών και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε από τους υπαλλήλους των δύο οργανισμών. Η δευτερογενής πηγή πληροφοριών περιλαμβάνει υλικό που συλλέχθηκε από την διαδικτυακή βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, την ανοικτή βάση δεδομένων Αθηνών, τις πληροφορίες που δόθηκαν σε εμένα από τους δύο οργανισμούς και το διαδίκτυο γενικότερα σχετικά με την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας.
Κλείνοντας, στα συμπεράσματα επισημάνθηκαν τα αποτελέσματα της διατριβής σύμφωνα με τα οποία τόσο οι διευθύνοντες σύμβουλοι όσο και οι εργαζόμενοι των δύο οργανισμών εντοπίζουν την ύπαρξη ποικιλομορφίας αλλά συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν επίσημες διαδικασίες για τη διαχείρισή της.