Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική: ανέλιξη ή πτώση; Διερευνώντας τη διαλεκτική της μεσοποίησης με τις υποκειμενικές θεωρίες για τα μέσα ενημερώσης.
Abstract
Η μετάβαση δημοσιογράφων στην πολιτική αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι δημοσιογράφοι που πραγματοποιούν αυτή τη μετάβαση αξιοποιούν τη δημοσιότητα που έχουν αποκτήσει από τη δημοσιογραφία ως πηγή ισχύος στην πολιτική σκηνή.
Δημοσιογράφοι που έχουν πραγματοποιήσει αυτήν τη μετάβαση, μέσα από την εμπειρία τους και στους δύο πυλώνες του συστήματος πολιτικής επικοινωνίας συγκροτούν πιο σύνθετες αντιλήψεις για τις παραστάσεις ισχύος των μέσων, τη λειτουργία του μηχανισμού παραγωγής ειδήσεων, το φάσμα των σχέσεων εξουσίας – Μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς του σύγχρονου παιγνίου δημοσιότητας. Η έρευνα εστιάζει στις υποκειμενικές αντιλήψεις τεσσάρων δημοσιογράφων, που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή: Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Οι μαρτυρίες τους αποτελούν προνομιακό πεδίο για τον έλεγχο σε βιωματικό επίπεδο των θεωριών μεσοποιήσης (mediatization) και των θεωριών που αφορούν τις παραστάσεις ισχύος των μέσων. Στις αφηγήσεις τους καταγράφονται οι στρατηγικές αξιοποίησης της δημοσιότητας ως πηγή ισχύος, ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως και ο τρόπος με τον οποίο έτυχαν υποδοχής ο καθένας εξ αυτών τόσο από τα Μέσα ενημέρωσης αλλά και το κόμμα που τους υποδέχθηκε καθώς και εάν αντιμετωπίζουν την ενασχόλησή τους με την πολιτική ως ανέλιξη ή ως αποτυχία.