Repository logo
  • English
  • Ελληνικά
  • Log In
    Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Collections
  • Research Outputs
  • Projects
  • People
  • Statistics
  • English
  • Ελληνικά
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Ψηφιακό Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ / Kypseli Digital Repository
  3. Theses / Διατριβές και Πτυχιακές Εργασίες
  4. Μεταπτυχιακές Διατριβές / Master Τheses
  5. Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη (ΕΛΛ) / Cultural Policy and Development (in Greek)
  6. Χρήση και αξιοποίηση των αδειών "Creative Commons" στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Το λειτουργικό καθεστώς της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων στην Ευρώπη
 
  • Details
Options

Χρήση και αξιοποίηση των αδειών "Creative Commons" στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Το λειτουργικό καθεστώς της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων στην Ευρώπη

Author(s)
Χουλιαράκης, Απόστολος
Date Issued
2018-11
Faculty
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών / Faculty of Humanities and Social Sciences 
Abstract
Η μεγάλη χρήση του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνει πλέον νέες συν-θήκες για το πώς μοιραζόμαστε αυτά που δημιουργούμε ή αγοράζουμε. Στις μέρες μας, εκατομμύρια έργα, όπως άρθρα, φωτογραφίες, βιβλία, μουσική, βίντεο και πολιτιστικά αγαθά διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Τα ψηφιακά αυτά αγαθά έ-χουν την πολύ σημαντική ιδιότητα ότι είναι άυλα και έτσι όταν μοιραζόμαστε ένα αντίγραφο, δεν στερούμαστε το πρωτότυπο.
Την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κάνει με-γάλα βήματα προς τα εμπρός για να κάνει ανοιχτές τις συλλογές του στο δια-δί-κτυο. Τεράστιες ποσότητες υλικού έχουν ψηφιοποιηθεί και έχει δοθεί μεγάλη σκέψη στο τρόπο κατά τον οποίο μπορεί να διατεθεί το υλικό.
Η παρούσα εργασία, συνδυασμός βιβλιογραφικής και εμπειρικής έρευνας φιλο-δοξεί κατά πρώτον να εξετάσει την χρήση και την αξιοποίηση των αδειών “Creative Commons” από τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και τον ρόλο που διαδραματίζουν στα πλαίσια του κινήματος της Ανοιχτής Κουλτούρας.
Κατά δεύτερον, η εργασία επιχειρεί να προσδιορίσει την σχέση μεταξύ της Ψη-φιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, αποπειράται να καταγράψει τους τρόπους πρόσβασης και χρήσης του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού υλικού, τις μεθόδους προώθησης της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό και της ευρύτερης επαναχρη-σιμοποίησης του υλικού για εμπορικούς και μη σκοπούς, την ενθάρρυνση των πο-λιτιστικών ιδρυμάτων και την συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της Europeana. Τέλος, να περιγράψει τις τρέχουσες εξελίξεις και προκλήσεις που α-ντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων τους μέσω υπηρεσιών όπως η Europeana.
Publisher
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Format
155 σ. 30 εκ.
Subjects

Ψηφιακή πολιτιστική κ...

Digital heritage

File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Name

ΠΠΑ-2018-00087.pdf

Size

1.55 MB

Format

Adobe PDF

Checksum

(MD5):47396f5c12c4796b4f494e335e8b03c0

  • Contact Us
  • Cookie settings
  • Open University of Cyprus
  • OUC Library
  • Policies
  • Accessibility and Data Protection

Find us on:

FacebookFacebook

Built with DSpace-CRIS software - Extension maintained and optimized by 4Science - Powered by Dataly