Χρήση της ημερομηνίας εμφάνισης του πρώτου κύματος ψύχους και ζέστης ως δείκτη ποσοτικοποίησης της κλιματικής αλλαγής
Abstract
Η κλιματική αλλαγή επιφέρει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στην κοινωνία, στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον. Για κατανόηση και αξιολόγηση του μεγέθους της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν δείκτες προσδιορισμού της, οι οποίοι αφορούν τους τρεις πυλώνες της αειφορίας. Ένα κενό που παρατηρείται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ο προσδιορισμός του δείκτη της ημερομηνίας εμφάνισης του πρώτου κύματος ζέστης και ψύχους.
Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εμφάνισης του πρώτου κύματος ζέστης εντοπίστηκε η πρώτη εμφάνιση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας (ΜΗΘ) >20 °C, >25 °C, >30 °C, >33 °C, >35 °C, >37 °C, >40 °C, >43 °C και >45 °C. Αντίθετα για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εμφάνισης του πρώτου κύματος ψύχους εντοπίστηκε η πρώτη εμφάνιση της ΜΗΘ <20 °C, <15 °C, <10 °C, <7 °C, <5 °C, <3 °C, <0 °C, <-3 °C και <-5 °C. Δεδομένα συλλέχθηκαν από έξι σταθμούς στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Ελληνικό, Ηράκλειο, Λάρισα και Φλώρινα) για τα έτη 1951-2016.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μεταβάλλονται οι δείκτες με την πάροδο των χρόνων. Η ημερομηνία εμφάνισης τους πρώτου κύματος ζέστης και ψύχους εμφανίζονται όλο και πιο πρόωρα με την πάροδο των χρόνων, με το πρώτο κύμα ψύχους να έχει μικρότερη μεταβολή σε απόλυτες τιμές από το πρώτο κύμα ζέστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να βιώσουμε μεγαλύτερου μήκους καλοκαίρια και συντομότερους χειμώνες.