Ευρωπαϊκή Ένωση και εταιρείες τεχνολογίας: Μπορεί η επιβολή προστίμων να αλλάξει τη συμπεριφορά τους;
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-06Συγγραφέας
Κοφινάς, Μιχάλης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Αφορμή για τη διενέργεια αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής έδωσε η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκδώσει στις 18 Ιουλίου 2018, ένα πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 4.34 δις ευρώ στην Google.
Αυτή η μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως στόχο λοιπόν να μελετήσει διάφορες επιβολές προστίμων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλειστικά σε εταιρείες τεχνολογίας για παραβάσεις τους που αφορούν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και να αναλύσει το πως επηρεάζουν τέτοια γεγονότα τις εταιρείες που επιδέχονται τις ποινές καθώς και το πως επηρεάζουν την αγορά.
Η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε για να το πετύχουμε αυτό είναι η μέθοδος μελέτης γεγονότων (Εvent Study) στην οποία χρησιμοποιώντας ένα αριθμό οικονομετρικών δεδομένων και εργαλείων θα αναλύσουμε τον τρόπο που αντιδρούν οι εταιρείες μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, έναντι σε τέτοιου είδους επιβολές προστίμων της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Αρχικά στα πρώτα κεφάλαια αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής, παραθέτουμε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με μελέτες που αφορούν το θέμα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μέσω της επιβολής προστίμων από τις αρμόδιες αρχές. Στα επόμενα κεφάλαια γίνεται μια παρουσίαση της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί για την ανάλυση των γεγονότων.
Μέσα από τις αναλύσεις και τα αποτελέσματα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες επιβολές προστίμων επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό, αρνητικά τις αποδόσεις των μετοχών των εταιρειών. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο ανακοίνωσης των ερευνών εναντίων των εμπλεκομένων εταιρειών, υπήρξε μια στατιστικά ασήμαντη πτώση στις αποδόσεις των μετοχών από την ημέρα της ανακοίνωσης μέχρι την 20η μέρα. Στην ανακοίνωση των αιτιάσεων είχαμε μια στατιστικά σημαντική μείωση στις αποδόσεις γύρω από την περίοδο της ανακοίνωσης με ένα ποσοστό του -4.87% την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης. Τέλος, βλέπουμε μια ακόμη στατιστικά σημαντική μείωση της τάξης του -3% περίπου, στις αποδόσεις κατά την ανακοίνωση του προστίμου.