Αποζημίωση στελεχών επιχειρήσεων.
Επιτομή
Το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία της, με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών και να μεγιστοποιήσει το κέρδος της. Έτσι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι μέτοχοι των τραπεζών, στα πλαίσια της εταιρικής στρατηγικής, χρησιμοποιούν συχνά τακτικές για να ωθήσουν και να παρακινήσουν τα ανώτερα στελέχη να θέσουν στόχους, έτσι ώστε να οργανώσουν με τη σειρά τους τα σχέδια δράσης, τα οποία θα ακολουθήσουν και καλύτερη δυνατή απόδοση. Μία από αυτές τις τακτικές είναι η δομή της αποζημίωσης των ανώτερων στελεχών, η οποία αποτελεί κίνητρο γι αυτούς και ενδέχεται να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.
Οι αποζημιώσεις των στελεχών παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί μπορεί να επιδράσουν σημαντικά στην επίδοση της επιχείρησης. Σκοπός της διατριβής έιναι να παρουσιάσουμε τι συμβαίνει με το ύψος και τη δομή των αποζημιώσεων των Διευθύνοντων Συμβούλων στην ελληνική και κυπριακή πραγματικότητα.
Συμπεραίνουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δίνουν μεγάλη σημασία στην επίδοση των Διευθύνοντων Συμβούλων τους, προσπαθώντας να τους δώσουν κίνητρα, κυρίως όσον αφορά στη δομή των αποδοχών τους και ιδιαιτέρως στις μεταβλητές αποδοχές. Επιπλέον το ύψος και η δομή των απολαβών τους δε σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση των τραπεζών που διευθύνουν, αλλά και με τις οικονομικές συγκυρίες στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, αφού αυτά τα δύο αλληλοεξαρτώνται. Όταν οι χώρες αυτές βρίσκονται σε οικονομική κρίση, οι τράπεζες δεν δύνανται να δώσουν στα ανώτατα στελέχη τους τις απολαβές που δίνονται σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού.
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής διατριβής αναφερόμαστε σε έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ανάληψη κινδύνου μέσω του επιπέδου αποζημιώσεων των στελεχών, τη δομή των αποζημιώσεων στο τραπεζικό σύστημα και την επίπτωσή τους στον κίνδυνο. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται το ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα την περίοδο της κρίσης και οι αμοιβές των στελεχών τους. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη σχέση μεταξύ επιδόσεων και κύριου κύκλου εργασιών όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση και την πειθαρχία στελεχών εν μέσω κρίσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες βάσει των δημοσιοποιημένων ισολογισμών για τα έτη 2011 έως 2017.Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι παράγοντες που διαφοροποιούν τις αμοιβές των Διευθύνοντων Συμβούλων σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο τελευταίο κεφάλαιο συζητάμε τα συμπεράσματα που βγάλαμε συνοψίζοντας τα σημαντικότερα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας.