Το πανεπιστήμιο ως φορέας δια βίου μάθησης. Μελέτη περίπτωσης: Το κέντρο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Abstract
Η Μεταπτυχιακή Διατριβή έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως φορέα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και την επίδραση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης σε αυτή. Ως μελέτη περίπτωσης εξετάζεται η δομή δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η δια βίου μάθηση χαρακτηρίζεται από την αντίληψη ότι η μάθηση πραγματώνεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου και ως εκ τούτου όλες οι βαθμίδες τις εκπαίδευσης και όλοι οι φορείς τυπικοί ή άτυποι μπορεί να έχουν ρόλο σε αυτή την διαδικασία της διαρκούς μάθησης. Επικεντρωθήκαμε στο γιατί καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ιδέα της δια βίου μάθησης ως φορέα που χαρακτηρίζεται από υψηλό γνωστικό επίπεδο εγκυρότητας, κύρους αλλά και μεγίστης συνεισφοράς στην επαγγελματική ανάπτυξη και απασχόληση των ατόμων.
Μέρος της Μεταπτυχιακής Διατριβής αφιερώνεται στην καταγραφή της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και νομοθεσίας σε σχέση με τη δια βίου μάθηση και την ένταξή της στο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην ποιοτική έρευνα επικεντρωθήκαμε στις συνεντεύξεις με του/τις Ακαδημαϊκούς/κες Υπεύθυνους/νες και στην μελέτη του έντυπου υλικού των προγραμμάτων δια βίου μάθησης του Ε.Κ.Π.Α.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της μελέτης έχει να κάνει με την περιορισμένη έρευνα που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα σε σχέση την ανταπόκριση του πανεπιστήμιου στον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ως φορέας δια βίου μάθησης και πιο συγκεκριμένα ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο το εξεταζόμενο πανεπιστήμιο (Ε.Κ.Π.Α.) εφαρμόζει την παροχή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης μέσα από προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.