Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στην παρακίνηση ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα
Abstract
Η συναισθηματική νοημοσύνη ως έννοια καθορίζει τις δεξιότητες που μπορούν τα άτομα να αναπτύσσουν διαθέτοντας τα βασικά και ουσιώδη συστατικά της: την αυτοεπίγνωση, τα κίνητρα συμπεριφοράς, την αυτορρύθμιση, την ενσυναίσθηση και την ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι δεξιότητες αυτές μετουσιώνονται στην ικανότητα να αναγνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων και να χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα στο να επηρεάζουν και να ελέγχουν τη συμπεριφορά.
Στο σύγχρονο χώρο εργασίας, όπου εμφατικά κυριαρχούν η ευελιξία, το ομαδικό πνεύμα και ο προσανατολισμός προς τον πελάτη, το σύνολο των ανωτέρω συστατικών γίνεται καθοριστικό για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος.
Η παρακίνηση στο εργασιακό περιβάλλον ως έννοια νοείται η δημιουργία κινήτρων με τρόπο ώστε αυτά να μορφοποιούνται σε θετικές εργασιακές συμπεριφορές.
Η παρούσα διατριβή εξετάζει το ζήτημα της επίδρασης της συναισθηματικής νοημοσύνης στην παρακίνηση των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο μελέτη περίπτωσης αποτελεί ομάδα εργαζομένων σε έναν δυναμικό κλάδο που χαρακτηρίζεται ως έντασης κεφαλαίου, τόσο σε επίπεδο υλικών πόρων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων, τη ναυτιλία.
Συγκεκριμένα εξετάζει τη σχέση αλληλεπίδρασης ηγεσίας και εργαζομένων καθώς και το ρόλο που παίζει η συναισθηματική νοημοσύνη στην παρακίνηση των εργαζομένων στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών μιας ναυτιλιακής επιχείρησης σε σχέση και με το στυλ ηγεσίας.
Τα αποτελέσματα που λήφθησαν μέσω σχετικού ερωτηματολογίου αποδεικνύουν τη στενή σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης και της δημιουργίας κινήτρων και δέσμευσης των εργαζομένων στους στόχους της εξεταζόμενης ομάδας.