Ευφυή συστήματα υποστήριξης απόφασης για δασικές πυρκαγιές: Συσχέτιση προβλημάτων - μεθοδολογιών (Intelligent decision support systems of forest fires management: Association of problems and methodologies)
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνά την συνεργασία δύο επιστημονικών περιοχών και μελέτα τις προτάσεις εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα της δασοπονίας και συγκεκριμένα σ’ αυτό των δασικών πυρκαγιών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος της διατριβής είναι ο εντοπισμός, μέσω έρευνας στη διεθνή βιβλιογραφία, των περιπτώσεων όπου γίνεται χρήση ευφυών συστημάτων υποστήριξης λήψης απόφασης για την επίλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, καθώς και η κατηγοριοποίηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται και των προβλημάτων που επιλύουν, ώστε να εντοπιστούν οι συσχετίσεις τους και να προκύψουν εν τέλει χρήσιμα συμπεράσματα για την συνεργασία των δύο επιστημονικών περιοχών στον συγκεκριμένο τομέα.
Η διατριβή διαιρείται σε τρία μέρη. Στο πρώτο εξ αυτών γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών ώστε να αναδειχθεί η σημασία εξεύρεσης λύσεων για το πρόβλημα. Στο δεύτερο, περιγράφονται σύντομα τα ευφυή συστήματα υποστήριξης αποφάσεων και ο τρόπος λειτουργίας τους. Τέλος στο τρίτο μέρος, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα και την πρωτοτυπία της μεταπτυχιακής διατριβής, ερευνώνται οι μεθοδολογίες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές. Οι μεθοδολογίες αυτές κατηγοριοποιούνται σε συνδυασμό με τα προβλήματα τα οποία επιλύουν, εντοπίζονται οι συσχετίσεις μεταξύ τους και αναλύονται τα συμπεράσματα.
Από την έρευνα προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις μεθοδολογίες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές. Με βαθύτερη ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας αποκαλύπτονται στοιχεία σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων μεθοδολογιών για συγκεκριμένες πτυχές του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και συσχετισμοί των προβλημάτων και των μεθοδολογιών.
Τέλος γίνεται φανερό ότι η συνεργασία των δύο επιστημονικών περιοχών είναι επωφελής και αποδεικνύεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σπουδαία εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και προφανώς για ανάλογα προβλήματα σε άλλες επιστημονικές περιοχές.