Αντιμετώπιση απειλών σε δίκτυο IoTμε χρήση τεχνητής νοημοσύνης και blockchain για την γνωστοποίηση του βαθμού εμπιστοσύνης των IoT συσκευών
Abstract
Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί θεμέλιο για τις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι σχεδόν αδιανόητη η επιβίωση μας χωρίς αυτήν, καθώς τα οφέλη από την χρήση της είναι προφανή. Η αμεσότητα στην επικοινωνία και στις συναλλαγές, όπως και η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, είναι μερικά από τα οφέλη.
Η πολυπλοκότητα της καθημερινότητας, προστάζει, την εξεύρεση νέων τεχνολογιών όπως αυτή του "Διαδίκτυο των πραγμάτων" (ΙοΤ). Η τεχνολογία RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων) που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή ΙοΤ, είναι ένα καλό παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής των ΙοΤ.
Η διευκόλυνση που προσφέρει το "Διαδίκτυο των πραγμάτων" στις καθημερινές μας δραστηριότητες, έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ενσωμάτωση της παραπάνω τεχνολογίας. Η ενσωμάτωση αυτή, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για κυβερνοεπιθέσεις με ευρείες επιπτώσεις, ακόμα και στο επίπεδο της φυσικής μας ασφάλειας. Όπως γίνεται κατανοητό, η ασφάλεια των αντικειμένων ΙοΤ, κρίνεται μέγιστης σημασίας.
Η διατριβή αυτή, επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός πειραματικού περιβάλλοντος, για την εξεύρεση μιας αποδοτικής λύσης ασφάλειας ΙοΤ, έναντι επιθέσεων botnet, με την συνδυαστική χρήση των παρακάτω τεχνολογιών:
1. Εικονικές μηχανές για την εξομοίωση, τόσο των αντικειμένων ΙοΤ, όσο και του botnet,
2. Μηχανική μάθηση για την ανάλυση της δικτυακής κίνησης, από και προς, ένα δίκτυο ΙοΤ,
3. Blockchain για την αποθήκευση και διάδοση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης της δικτυακής κίνησης των ΙοΤ.
Τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας είναι ικανοποιητικά. Το ήδη υπάρχον λογισμικό ανοικτού κώδικα, αποδεικνύεται επαρκές για τον πειραματισμό και την μελέτη, σχετικά με την ασφάλεια ΙοΤ. Η μηχανική μάθηση φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, που μπορεί να βοηθήσει
στην προστασία του "Διαδίκτυο των πραγμάτων" σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τέλος, η χρήση blockchain, φαίνεται να είναι κατάλληλη ως αποθηκευτικό/ενημερωτικό μέσο, για μικρό όγκο δεδομένων, προερχόμενο από δίκτυο ΙοΤ στην περίπτωση του πειράματος.