Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ανάπτυξη μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Abstract
Κύριο στόχο της παρούσας διατριβής αποτέλεσε η δημιουργία πέντε σύγχρονων μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, με βάση τη συνεργασία του με το σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, καταρχήν, αξιολογήθηκε η παρούσα σχέση του με τη μουσειοπαιδαγωγική. Η έρευνα έδειξε ότι, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία για επίσκεψη στο μουσείο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιολόγων που εκτελούν και καθήκοντα ξενάγησης ή διεκπεραίωσης των εκπαιδευτικών δράσεων που σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε τακτική βάση και με τις προϋποθέσεις που διεθνώς είναι αποδεκτές. Επιπλέον, ο χώρος του τωρινού Α.Μ.Χ. είναι μικρός και χωρίς υποδομές για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα θετικό στοιχείο αποτελεί η αυτόνομη διαδικτυακή πύλη του που ωστόσο, χρειάζεται βελτιώσεις.
Έπειτα, διερευνήθηκαν οι τρόποι υποστήριξης του Νέου Α.Μ.Χ. στην εκπαιδευτική διαδικασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έρευνα έδειξε ότι, με την έναρξη της λειτουργίας του το 2021, το Ν.Α.Μ.Χ. θα διαθέτει όλα τα μέσα (μεγάλο, σύγχρονο κτίριο με κατάλληλες υποδομές για τον εκπαιδευτικό ρόλο του, βολική τοποθεσία για την προσβασιμότητα σε αυτό, διαμόρφωση μόνιμης έκθεσης σε σχέση και με τις ανάγκες των μαθητών, αξιόλογη αυτόνομη διαδικτυακή πύλη)προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό. Το επόμενο βήμα θα είναι η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την οποία δεν έχει ληφθεί ακόμη πρόνοια – όπως φάνηκε από την έρευνα και τις συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους.
Τα προτεινόμενα μουσειοπαιδαγωγικά προγραμμάτα - με βάση τη συνεργασία μουσείου – σχολείου σε όλες τις φάσεις τους, τη συνάρτησή τους με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, τη δυνατότητα ένταξής τους στην Ευέλικτη Ζώνη, τη χρήση μεθόδων, όπως ανακαλυπτική, μαιευτική και βιωματική και την αξιολόγησή τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς – αποσκοπούν στη στήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους και στη βελτίωση της εμπειρίας των παιδιών, συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Απώτερος, αν όχι ιδανικός, στόχος για τον σχεδιασμό τους, είναι να αγαπήσουν οι μαθητές το μουσείο ώστε να έχουν την επιθυμία να επιστρέψουν σε αυτό, είτε με τους γονείς τους ή με το σχολείο αλλά και αργότερα ως ενήλικες.