Εκτίμηση ενδιαιτημάτων εισβλητικών ειδών με χρήση γεωγραφικών δεδομένων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-05Συγγραφέας
Βογιατζής, Νικήτας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο σκοπός της διατριβής είναι να γίνει μια νοηματική προσέγγιση του προβλήματος του εντοπισμού του ενδιαιτήματος συγκεκριμένων εισβλητικών ειδών που θα έχει την μορφή χωρικών κανόνων που παραμετροποιούν το πρόβλημα. Στην συνέχεια αυτοί οι χωρικοί κανόνες θα υλοποιηθούν σε γεωγραφικών σύστημα πληροφοριών (ΓΣΠ) σε ελεύθερα γεωγραφικά δεδομένα. Αυτή η προσπάθεια είτε θα παραμετροποιήσει τις μεταβλητές του προβλήματος και θα επιτρέψει α) είτε την επίλυση του στο περιβάλλον (ΓΣΠ) είτε β) θα καθορίσει τις ανάγκες σε χωρικά δεδομένα και μετρήσεις, για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έγινε προσπάθεια καταγραφής του ενδιαιτήματος του βιζόν. Πρώτα έγινε προσπάθεια νοηματικής προσέγγισης του ενδιαιτήματος από βιβλιογραφικές αναφορές που προσδιόρισε μια σειρά από χωρικούς κανόνες. Στην συνέχεια ο νοηματικός προσδιορισμός μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή του ελληνικού χώρου δηλαδή στο Νομό Καστοριάς όπου μελετήθηκε το ενδιάιτημα του βιζόν. Οι χωρικοί κανόνες υλοποιήθηκαν σε γεωγραφικά δεδομένα και με επισκέψεις πεδίου.
Η οριοθέτηση του ενδιαιτήματος του Βιζόν στο Νομό Καστοριάς, βασίσθηκε σε χωρικά κριτήρια που υλοποιήθηκαν σε ελεύθερα γεωγραφικά δεδομένα κλίμακας 1:50.000. Τα χωρικά κριτήρια βασίσθηκαν σε τοπογραφικούς δείκτες ανάλυσης πεδίου που προσδιορίζουν ζώνες συγκέντρωσης της απορροής και στην εγγύτητα με υδάτινες επιφάνειες σε μικρής κλίσης, σχεδόν επίπεδες, κ.α.. Αυτές οι ζώνες συμπεριλαμβάνουν τις θέσεις εγκατάστασης των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, τα λιμναία οικοσυστήματα (όπως η λίμνη της Καστοριάς), ζώνες μείωσης του πληθυσμού της ορινθοπανίδας και περιοχές που παρατηρείται αρπαγή οικόσιτων ζώων ενώ υποδηλώνουν τον χωρικό τόπο δυνητικής εξάπλωσης τους. Προτείνεται η χωροθέτηση θέσεων εγκλωβισμού – σύλληψης με σιδερένιες παγίδες, εντός του ενδιαιτήματος που προσδιορίσθηκε με χωρικά κριτήρια και η καταγραφή της συχνότητας εγκλωβισμού για μια περίοδο 3 ετών έτσι ώστε να εκτιμηθεί τόσο ο πληθυσμός τους όσο η δυναμική του.