Αναπαράσταση πραγματικών προτιμήσεων χρηστών σε δίκτυα προτιμήσεων υπό συνθήκη
Abstract
Αναζητώντας την έννοια της λέξης «προτίμηση» στα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας, ο ενδιαφερόμενος θα βρει ορισμούς όπως: «άποψη για το ποιος ή κάτι είναι καλύτερο από κάποιον ή κάτι άλλο και η επιλογή που γίνεται υπέρ αυτού» ή «το να ξεχωρίζει κάποιος από ένα σύνολο το καλύτερο ή να αποφασίζει ανάμεσα σε διαφορετικές δυνατότητες» και ακόμη «το ένα είναι καλύτερο από το άλλο σε μια επιλογή διαλέγματος». Στην κοινή γλώσσα, ο όρος "προτίμηση" έχει διαφορετικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης. της αξιολόγησης, της ιεράρχησης ή της ευνοϊκής μεταχείρισης, και της επιλογής κατάταξης. Οι προτιμήσεις είναι ένας φυσικός τρόπος, για να εκφράσει κάποιος μια αρεστή επιλογή έναντι άλλης ή άλλων επιλογών. Προτίμηση μας μπορεί να είναι τα άνετα και όχι τα κομψά ρούχα. Μπορούμε να έχουμε προτίμηση στο γλυκό φαγητό σε σχέση με το πικάντικο.
Oι προτιμήσεις υπό συνθήκη, οι οποίες είναι γνωστές και με τον λατινικό όρο «ceteris paribus», που σημαίνει «όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα» ή «με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία», αναφέρονται σε εκείνες τις προτιμήσεις που εξαρτώνται από την επίδραση συγκεκριμένων μεταβλητών σε αυτές, χωρίς απαραίτητα να ληφθούν υπόψη όλες οι άλλες πιθανές μεταβλητές.
Κεντρικός στόχος της παρούσης εμπειρικής έρευνας είναι να δειχθεί ή να απορριφθεί το κατά πόσο τα δίκτυα προτιμήσεων που αναπαρίστανται με γραφικό τρόπο, μπορούν να αποτυπώσουν σωστά τα δεδομένα προτιμήσεων που δίνονται από ανθρώπους χρήστες και κατά πόσο οι επιλογές τους σε ένα σύνολο προτιμήσεων που συνεπάγονται διαφανώς, αντικατατροπτίζουν πράγματι την δημιουργία του δικτύου τους και με ποια ακρίβεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αυτή, ερεύνησε και μελέτησε κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος με χρήση εύχρηστων εργαλείων πληροφορικής που αναπαριστούν ένα δίκτυο προτίμησης υπό συνθήκη, να αναπαραστήσει και να αποτυπώσει ηλεκτρονικά, τον τρόπο και τον συλλογισμό με τον οποίο καταλήγει σε μια προτίμηση του έναντι μιας άλλης, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επιλογών. Παράλληλα, στα πλαίσια της διατριβής, αναπτύχθηκαν πρότυπες εξειδικευμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές και μηχανισμοί, δίνοντας την ευκαιρία αφενός να εξαχθούν διάφορα συμπεράσματα για τα παραπάνω, αφ’ εταίρου να διασταυρωθούν και να αξιολογηθούν τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας όσο και η χρηστικότητα των ίδιων των εργαλείων που υλοποιήθηκαν.