Επιλογή, πρόσληψη, εκπαίδευση, κίνητρα, αξιολόγηση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού μέσω σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στο κυπριακό επιχειρησιακό περιβάλλον. Ο ρόλος το εργασιακού περιβάλλοντος, οι εργασιακές σχέσεις και η εργασιακή ικανοποίηση κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης
Abstract
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά πολυσύνθετων ζητημάτων δεδομένου ότι η οικονομική αστάθεια, η παγκοσμιοποίηση και οι ανταγωνιστικές πιέσεις δημιουργούν ένα σύνολο αλλαγών, προκλήσεων και ευκαιριών. Η διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκεται κατά μέτωπο με πολλές από αυτές τις προκλήσεις έχοντας σαν αποστολή την ανάπτυξη και την διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας και ομαδικού πνεύματος , την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, την υποκίνηση και την δημιουργία ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας. Οι άνθρωποι θεωρούνται το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης η οποία, μέσω των πολιτικών της, πρέπει να συνδέσει τα σχέδια και τις δράσεις της με το εργατικό δυναμικό της. Σημαντικό μέρος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελούν επίσης, η πρόσληψη εξειδικευμένων ταλαντούχων εργαζομένων, η διατήρηση των ικανών ατόμων, η δυνατότητα ανάπτυξης τους και παροχή κινήτρων.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε κάθε πτυχή της λειτουργίας τους. Η κρίση των τελευταίων ετών είναι πολύ εμφανής λόγω του μεγάλου όγκου και της παγκόσμιας εξάπλωσης της. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή θα εξετάσουμε τα είδη των δρασεων κυπριακών επιχειρήσεων, που αφορούν στην διαχείριση των ανθρωπίνων πορων με τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη σύγχρονη οικονομική ύφεση. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν η επιλογή, η πρόσληψη, η εκπαίδευση, τα κίνητρα η αξιολόγηση και η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Ειδικότερα οι στόχοι της μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να εξεταστεί η επιδραση της ύφεσης στις πρακτικές Ανθρώπινου δυναμικού μέσω μιας συγκριτικής ανάλυσης με την κατάσταση πριν το ξέσπασμα της κρίσης και η συμβολή των πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού με την χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην αγορά γενικότερα. Για το ερευνητικό κομμάτι σχεδιάστηκε ποσοτική έρευνα η οποία συμπερασματικά αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν, επανασχεδιάζουν ριζικά τις πρακτικές Ανθρώπινου Δυναμιού με σκοπό την αντιμετώπιση των συνθηκών οικονομικής κρίσης.