Εφαρμογή γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
Abstract
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσω μιας εφαρμογής στην οποία παρουσιάζονται χωρικής ανάλυσης δεδομένα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια της μεθοδολογίας της, η ΠΕ χρησιμοποιεί τα ΓΣΠ μέσω της επεξεργασίας των περιγραφικών δεδομένων και της οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων της με τη μορφή χαρτών. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή εφαρμογή GIS με την πλέον σύγχρονη φιλοσοφία στο κόσμο των υπολογιστών (“Cloud GIS”), στην οποία παρουσιάζονται διάφορα δεδομένα περιβαλλοντικού περιεχομένου, όπως περιοχές NATURA, καταφύγια άγριας ζωής, λίμνες κ.α. Αυτό πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που συλλέχτηκαν. Η περιοχή μελέτης που επιλέχτηκε είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς αυτό το κομμάτι του Ελλαδικού χώρου παρουσιάζει έντονο περιβαλλοντικό και οικολογικό ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη μορφή ενός ερωτηματολογίου σε ηλεκτρονική μορφή, για την πιο αξιόπιστη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής μας. Από τις απαντήσεις των ερωτήσεων προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία: το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών θεωρούν πολύ σημαντικά τα περιβαλλοντικά θέματα και για αυτό θέλουν να πληροφορούνται και να ενημερώνονται γύρω από αυτά. Επίσης οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την εφαρμογή περιβαλλοντικού περιεχομένου αν και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τα ΓΣΠ. Ήταν ευκολόχρηστη και θεωρούν μια τέτοια εφαρμογή πολύ ισχυρό εργαλείο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Παράλληλα όμως οι πληροφορίες που άντλησαν από αυτή δεν ήταν αρκετές για την πληροφόρηση που χρειαζόντουσαν, παρ’ όλα αυτά όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών φαίνεται πως θα χρησιμοποιούσαν τα ΓΣΠ για μελλοντική χρήση.
Αποδεικνύεται λοιπόν πως τα ΓΣΠ αποτελούν για την ΠΕ ένα σημαντικό εργαλείο για τη μετάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών, για την ενημέρωση της παρούσας κατάστασης αλλά και της μελλοντικής εξέλιξης και προστασίας των υπό μελέτη περιοχών, ευαισθητοποιούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αυξάνουν την κριτική σκέψη και την ενεργό συμμετοχή για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών.