Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου (Business Plan) στον χώρο της παραγωγής και τυποποίησης προϊόντος (Ελαιόλαδο)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-11Συγγραφέας
Φωτιάδης, Θωμάς Ι.
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τα πιο ποιοτικό παγκοσμίως. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί το εξάγουν χύμα, κυρίως σε Ιταλούς εμπόρους αντί να προχωρούν σε τυποποίηση και προώθηση.
Η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή ελαιολάδου, αφήνοντας την Ιταλία στην τρίτη θέση. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 27% της ελληνικής παραγωγής τυποποιείται σε σύγκριση με την Ισπανία που είναι στο 50% και την Ιταλία που είναι στο 80%. Με μια ολιστική προσέγγιση και εφαρμογή προτύπων και μεθοδολογιών βάση της Ολοκληρωμένης Παραγωγής της Ελιάς και βάση του Agro 2-2 / 3, μπορεί να επιτευχθεί εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η εναρμόνιση με τέτοιου είδους αρχές και πρακτικές είναι προαπαιτούμενα για την τυποποίηση του εξαιρετικού ελαιολάδου και την προώθησή του με ταυτότητα και αναγνωσιμότητα σε υψηλές τιμές.
Η παρούσα διατριβή ενημερώνει για τους νόμους και τους κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα και την ΕΕ για την επισήμανση και την τυποποίηση του ελαιολάδου, την εφαρμογή προτύπων στην παραγωγή καθώς και τρόπο εφαρμογής αυτών. Παρουσιάζει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο και αποδεικνύει πώς με ένα μικρό σχετικά αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μία εταιρεία θα μπορεί να παρουσιάζει κέρδη από το δεύτερο κιόλας έτος. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, αναλύει σε λεπτομέρεια όλα τα κόστη που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, την τυποποίηση και την προώθησή του ελαιολάδου.
Συμπερασματικά, οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να περάσουν στην τυποποίησή του προϊόντος και να μην το πωλούν χύμα, ακολουθώντας αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ, κάνοντάς τες κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις.