Φορολογία επιχειρήσεων ως άξονας της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης
Abstract
Η φορολογία αποτελεί βασικό άξονα του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική .
Από τους κυριότερους τομείς των φορολογικών πολιτικών είναι η φορολογία των επιχειρήσεων και είναι σε θέση κατά κύριο λόγο να σταθεροποιήσει την οικονομία και κατά δεύτερο να επιτύχει ως απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των νομικών πρόσωπων.
Η φορολογία των επιχειρήσεων αποτελεί ένα επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί και καθορίζει την οικονομική πολιτική του εκάστοτε κράτους αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις των επιχειρήσεων.
Οι δυο αυτοί παράγοντες το κράτος από την μια πλευρά και ο επιχειρηματικός κόσμος από την άλλη καθορίζουν τις στρατηγικές τους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους , ο καθένας από την σκοπιά του να σχεδιάσει την στρατηγική πολιτική του.
Το μεν κράτος πως θα μεγεθύνει και θα να αναπτύξει την οικονομία του προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη και δίκαιη κατανομή του πλούτου για να επέλθει η κοινωνική ευημερία, η δε επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να επιτύχουν τους βραχυπροθέσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και να είναι ανταγωνιστικές και παραγωγικές στο οικονομικό περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση ου δυο αυτοί συντελεστές της οικονομίας συμβάλλουν στην κοινωνική ισορροπία της οικονομίας .
Στην παρούσα διατριβή αναλύεται ο τρόπος της φορολογικής πολιτικής και πως επηρεάζεται το οικονομικό περιβάλλον και είναι σταχυολογημένη σε τέσσερα κεφάλαια.
Το πρώτο κεφαλαίο αναφέρεται στην φορολογική πολιτική που ακολουθεί ένα κράτος και πως δια την επιβολή των φόρων θα επέλθει μεγέθυνση και ανάπτυξη της οικονομίας.
Στο δεύτερο κεφαλαίο αναλύεται ο σχεδιασμός και η φορολογία επιχειρήσεων και το πως δια της επιβολής των διάφορων συστημάτων άμεσων φόρων και μερισμάτων επιτυγχάνεται η οικονομική μεγέθυνση.
Στο τρίτο κεφαλαίο αναλύεται η ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων και το πως επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές πολιτικές των μελών κρατών δια της στρατηγικής της αδρανοποίησης των φορολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό την σταθεροποίηση και τη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τέλος το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στην στατιστική συσχέτιση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και στο πως επηρεάζονται τα φορολογικά έσοδα με την μεγέθυνση της οικονομίας των μελών κρατών της ΕΕ. Ειδικότερα, αναφέρεται στην στατιστική ανάλυση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανάμεσα στο φορολογικό συντελεστή διαχρονικά με τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα, τη μεγέθυνση και την εισροή ξένων επενδύσεων.