Τεχνολογικά υποστηριζόμενη ανεστραμμένη και διαφοροποιημένη τάξη (Flipped and Differentiated classroom) : Μελέτη περίπτωσης για το Επαγγελματικό Λύκειο
Abstract
Η παραδοσιακή δασκαλοκεντρική διδασκαλία απευθύνεται στο «μέτριο» σε σχολικές επιδόσεις μαθητή, αγνοώντας τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μιας τάξης μικτής ικανότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού χρόνου αφιερώνεται στη μεταφορά της γνώσης από τον/την εκπαιδευτικό ενώ, οι μαθητές είναι παθητικοί θεατές στη μαθησιακή διαδικασία που εκπονούν, ως επί το πλείστον, ατομικές εργασίες στο σπίτι.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή προτείνεται ένα ενναλακτικό πρότυπο διδασκαλίας/μάθησης. Πρόκειται για το καινοτόμο μικτό μοντέλο μάθησης που συνδυάζει την ανεστραμμένη τάξη με τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και υλοποιείται με την υποστήριξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Η εφαρμογή του συνδυαστικού παιδαγωγικού μοντέλου στη διδακτική πράξη αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία και τα ερευνητικά δεδομένα της παρούσας διατριβής δίνουν τα πρώτα συμπεράσματα από την υλοποίηση του σε ένα τμήμα της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. για το γνωστικό αντικείμενο της «Πληροφορικής». Κατά τη διάρκεια της έρευνας, δημιουργήθηκε το εννοιολογικό μοντέλο του “Fliperentiated” instruction δηλαδή του καινοτόμου συνδυαστικού μοντέλου που αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ακολουθίας-περίγραμμα (Template) δηλαδή ενός χρηστικού οδηγού για κάθε εκπαιδευτικό, η οποία υπάρχει διαθέσιμη στο διεθνές αποθετήριο ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων, LAMS Central. Το Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης LAMS επιλέχθηκε ως η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης στην οποία υλοποιήθηκαν τα τρία ψηφιακά μαθήματα της έρευνας δράσης γιατί μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη διαφοροποιημένη διδασκαλία όσο και την «ανεστραμμένη τάξη» καθώς και να προωθήσει τη συνεργατική μάθηση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επισήμαναν το ενδιαφέρον των μαθητών για το νέο μοντέλο, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου, την πιο ενεργή εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, την αύξηση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μέσω συνεργατικών καταστάσεων και τέλος, τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων χωρίς όμως να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Τέλος, προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση της εφαρμογής του μοντέλου στην εκπαιδευτική διαδικασία σε μεγαλύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.