Αποτελεσματική διαχείριση πληροφοριακής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Κωνσταντίνου, Ευγενία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η πληροφοριακή παιδεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης ενώ επιπλέον συμβάλει στην προώθηση της δια βίου μάθησης. Η πληροφοριακή παιδεία συμβάλλει στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων που αναμένεται να έχουν οι εργαζόμενοι και ευρύτερα οι πολίτες, στη σημερινή παγκόσμια, βασισμένη στην γνώση, κοινωνία.
Η παρούσα διατριβή εστιάζει στη διερεύνηση του ρόλου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη των πληροφοριακών δεξιοτήτων των χρηστών τους. Επιδιώκεται να απαντηθούν, τόσο μέσα από την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσο και από την πρωτογενή εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τέσσερα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στα μέσα που χρησιμοποιούν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες προκειμένου να αναπτύξουν το επίπεδο των πληροφοριακών δεξιοτήτων των χρηστών τους και την αποτελεσματικότητα αυτών, καθώς και τη συμβολή των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στη μετάδοση της πληροφοριακής παιδείας. Η εμπειρική έρευνα, με τη μέθοδο της επισκόπησης (survey), εστιάζει σε μία μελέτη περίπτωση. Συγκεκριμένα, διεξήχθη έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου στους χρήστες της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συλλέχθηκαν 420 απαντήσεις. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με εργαλεία περιγραφικής στατιστικής.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 42% των φοιτητών/τριών δηλώνουν ότι έχουν αξιοποιήσει τα μέσα της βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της πληροφοριακής παιδείας και δηλώνουν ικανοποιημένοι/ες από αυτά. Ως αποτέλεσμα, ο βαθμός εξοικείωσης και αξιοποίησης των πληροφοριακών πηγών από τους χρήστες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός. Παρόλα αυτά οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι κατέχουν υψηλής ποιότητας πληροφοριακές δεξιότητες σε σχέση με την αξιολόγηση και χρήση της πληροφορίας και ικανοποιητικές σε σχέση με τον προσδιορισμό και εντοπισμό της πληροφορίας, γεγονός που σχετίζεται πιθανότατα με το μέτριο βαθμό εξοικείωσης και αξιοποίησης των πληροφοριακών πηγών που προσφέρει η βιβλιοθήκη. Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αντιλαμβάνονται τη συμβολή της εκπαιδευτικής εμπειρίας στο ΑΠΚΥ αλλά και της βιβλιοθήκης του στην βελτίωση των πληροφοριακών τους δεξιοτήτων. Η διατριβή ολοκληρώνεται με προτάσεις για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της βιβλιοθήκης ως προς την μετάδοση της πληροφοριακής παιδείας, καθώς και με προτάσεις για μελλοντική έρευνα.